Slavoljub Ković: Dečak velikog srca koga su Nemci mučili i ubili jer nije izdao svoje saborce

0
4392

“Svetli sa tvoga čela, sunce petokrako”, poručuje Ljubivoje Ršumović u stihovima, večno u čast malog Slavoljuba Kovića, dečaka ogromnog srca, koga su Nemci ubili 1942. godine.

Slava, kako su ga zvali, rođen je 21. avgusta 1924. godine u Bogatiću, u siromašnoj porodici. Imao je teško detinjstvo. Sa tri godine ostao je bez oca, a zbog neuhranjenosti i loših uslova života, školu je upisao sa zakašnjenjem od dve godine. Posle osnovne škole upisao je krojački zanat, ali ga nije završio zbog Drugog svetskog rata, koji je počeo u to vreme.

Pročitajte i  O patrijarhu Irineju je ovo malo ko znao! Da bi ispunio želju Majke Božje podigao čuveni manastir: Ovde NEPOKRETNI PROHODAJU, SLEPI PROGLEDAJU

Ovaj siromašni dečak priključio se 1941. godine grupi partizana. Nemci su ga zarobili u Milini na Ceru i odveli u logor Zabran kod Šapca. Tamo su ga krvnički mučili da bi im odao imena partizana i njihovih saradnika.

Naš pesnik Ljubivoje Ršumović, koga je sudbina ovog dečaka od 17 godina inspirisala da napiše pesmu “Poema o ćutanju”, kaže da što su mladog Slavu Nemci više tukli, to je on na sve njihove udarce glasnije odgovarao: “Tucite, ubijte, pobeda je naša!”

Pročitajte i  POJEDITE SVE MRVICE SA STOLA: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vam promeniti pogled na svet

Pošto nikako nisu mogli da slome hrabrog Slavu, na Badnje veče 1942. godine, Nemci su mu bajonetom urezali zveuzdu petokraku na čelu i tako krvavog ga fotografisali. Nekoliko dana kasnije, 10. januara, Slava je streljan sa svim ostalim zarobljenicima.

– On je bio samo dečak kada su ga na svirep način ubili. Zbog toga smo odlučili da našem vrtiću damo naziv po njemu – rekla je direktorka vrtića u Bogatiću Ljubica Knežević.

Pročitajte i  Svetli ponedeljak: Ovo su OBIČAJI za drugi dan Vaskrsa, koje MORATE ispoštovati

Ovo su stihovi iz poeme Ljubivoja Ršumovića, Slavi u čast:

Slavoljubova zvezda

“To što si ti učinio nije mogao svako,
to mora da se pamti
i kada nesreće odu,
svetli sa tvoga čela,
sunce petokrako,
kao najljubavnije reči:
– Slava voli slobodu”

Kako bi mu odali počast narod je napravio njegovu bistu koja stoji u spomen-parku na Jabuci kod Prijepolja, uz biste njegovih vršnjaka Boška Buhe i Sirogojna.

Izvor: kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime