Слика која драматично сведочи о језивом делу српске историје: Или ћете примити католичанство или ћете сви “у Дрину или преко Дрине”

0
2990
Злогласни свештеник Сидоније Шолц врши обред масовног католичења православних Срба. Козарска Дубица, август 1941. године. Фото: Wikimedia Commons/znaci.net

Никада нећемо знати колико је тачно Срба покатоличено током Другог светског рата и терора усташа из такозване Независне Државе Хрватске, али број свакако није мали. Десетине, можда и стотине хиљада. Нећемо никада знати ни колико њих се вратило православљу након рата, посебно што религија генерално тада није била баш друштвено пожељна. Оно што знамо јесте да Алојзија Степинца, једног од главних виновника покатоличавања сада покушавају да прогласе божанством.

Срби су католичени под претњом оружја, а једна фотографија на један драматичан и упечатљив, потресан начин то и документује.

Pročitajte i  Рецепт оца Тадеја којим је сам себе излечио: Несносни болови, гастритис и реума НЕСТАЛИ су као руком однешени!
Злогласни свештеник Сидоније Шолц врши обред масовног католичења православних Срба. Козарска Дубица, август 1941. године. Фото: Wikimedia Commons/znaci.net

Лица окупљених људи у околини Козарске Дубице, негде у августу 1941. године, довољно говоре сама за себе. Неки од њих машу папирним заставицама НДХ, деци се види страх у очима, одрасли само желе да се ово што пре заврши и да их оставе на миру и у животу.

Овај обред масовног превођења православних у римокатоличку веру вршио је, између осталих, свештеник Сидоније Шолц, познат по томе што је Србима поручивао да ће се или покатоличити или сви ићи “преко Дрине или у Дрину”. Католичења је вршио и широм Славоније. Фотографија је из архиве Музеја револуције народа Југославије.

Pročitajte i  Свети мученици Адријан и Наталија: За срећан брак супружници треба да запале свећу и изговоре ове речи

Извор: Опанак, Телеграф

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име