Slika koja dramatično svedoči o jezivom delu srpske istorije: Ili ćete primiti katoličanstvo ili ćete svi “u Drinu ili preko Drine”

0
2809
Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net

Nikada nećemo znati koliko je tačno Srba pokatoličeno tokom Drugog svetskog rata i terora ustaša iz takozvane Nezavisne Države Hrvatske, ali broj svakako nije mali. Desetine, možda i stotine hiljada. Nećemo nikada znati ni koliko njih se vratilo pravoslavlju nakon rata, posebno što religija generalno tada nije bila baš društveno poželjna. Ono što znamo jeste da Alojzija Stepinca, jednog od glavnih vinovnika pokatoličavanja sada pokušavaju da proglase božanstvom.

Srbi su katoličeni pod pretnjom oružja, a jedna fotografija na jedan dramatičan i upečatljiv, potresan način to i dokumentuje.

Pročitajte i  Potrebni su ti samo brašno i voda: Mekani i fini uštipci najjeftiniji na svetu
Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net

Lica okupljenih ljudi u okolini Kozarske Dubice, negde u avgustu 1941. godine, dovoljno govore sama za sebe. Neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu.

Ovaj obred masovnog prevođenja pravoslavnih u rimokatoličku veru vršio je, između ostalih, sveštenik Sidonije Šolc, poznat po tome što je Srbima poručivao da će se ili pokatoličiti ili svi ići “preko Drine ili u Drinu”. Katoličenja je vršio i širom Slavonije. Fotografija je iz arhive Muzeja revolucije naroda Jugoslavije.

Pročitajte i  Srbija se odužila Nemanjićima: Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji biće svečano otkriven na dan Svetog Save

Izvor: Opanak, Telegraf

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime