Slika koja dramatično svedoči o jezivom delu srpske istorije: Ili ćete primiti katoličanstvo ili ćete svi “u Drinu ili preko Drine”

0
3254
Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net

Nikada nećemo znati koliko je tačno Srba pokatoličeno tokom Drugog svetskog rata i terora ustaša iz takozvane Nezavisne Države Hrvatske, ali broj svakako nije mali. Desetine, možda i stotine hiljada. Nećemo nikada znati ni koliko njih se vratilo pravoslavlju nakon rata, posebno što religija generalno tada nije bila baš društveno poželjna. Ono što znamo jeste da Alojzija Stepinca, jednog od glavnih vinovnika pokatoličavanja sada pokušavaju da proglase božanstvom.

Srbi su katoličeni pod pretnjom oružja, a jedna fotografija na jedan dramatičan i upečatljiv, potresan način to i dokumentuje.

Pročitajte i  Punjeni ekleri kao iz poslastičarnice: Napravite najukusniji domaći kolač sa kremastim punjenjem
Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net

Lica okupljenih ljudi u okolini Kozarske Dubice, negde u avgustu 1941. godine, dovoljno govore sama za sebe. Neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu.

Ovaj obred masovnog prevođenja pravoslavnih u rimokatoličku veru vršio je, između ostalih, sveštenik Sidonije Šolc, poznat po tome što je Srbima poručivao da će se ili pokatoličiti ili svi ići “preko Drine ili u Drinu”. Katoličenja je vršio i širom Slavonije. Fotografija je iz arhive Muzeja revolucije naroda Jugoslavije.

Pročitajte i  Najkraća molitva čija snaga pomera i planine: Ako mislite da vas je snašlo zlo evo kako treba da molite!

Izvor: Opanak, Telegraf

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime