Ноћ када је убијен Карађорђе: Овако се одиграо један од највећих догађаја у српској историји

1
3132

Kарађорђе Петровић био је вођа Првог српског устанка и један од најзначајнијих личности наше историје.

Ђорђе је рођен највероватније 14. новембра (по старом календару 3.новембра) 1762. године у Вишевцу у Османском царству (данас Србија) на Ђурђиц, од оца Петра и мајке Марице. Година рођења се не може тачно утврдити, а помиње се период од 1749. до 1770. године.

Kарађорђе потиче из сиромашне породице. Мајка му је била Марица Живковић из Маслошева у Шумадији. Његов отац је због сиромаштва често мењао спахије и место боравка, с обзиром да Турци рају нису претерано везивали за баштину. Kако је Ђорђе стасавао и служио код имућнијих Срба и Турака, тако се и њихова материјална ситуација поправљала.

Око 1785. године Kарађорђе се жени Јеленом Јовановић. Тих година заједно са женом и целом породицом Kарађорђе бежи у Аустрију због убиства Турчина. У том бегу одиграва се један од најспорнијих догађаја у животу славног вожда- оцеубиство.

О овом догађају се дуго полемисало међу историчарима. Једна од највероватнијих варијанти овог догађаја је да ја отац Kарађорђев у једном тренутку одлучио да наговори све да се врате из избеглиштва и наставе живот који су и раније водили служећи Турке. Многи су овај предлог видели као претњу да ће се вратити или у ропство или у смрт. Будући да мајчина преклињања нису помогла да Kарађорђев отац промени мишљење, Kарађорђе је дигао руку на свог оца.

Вук Kараџић овај догађај описује као убиство из љубави и беса. Њиме су спашени сви из збега, а сам отац Kарађорђа поштеђен је срамоте и ропства. По повратку у Србију, 1796. године, Kарађорђе се исповедио и замолио за опроштај, који је и добио од свештеника и народа.

Pročitajte i  Рецепти који се преносе са колена на колено: 3 идеје за зимницу са шљивама коју ћете обожавати

Након чувеног догађаја Сече кнезова када су Турци поубијали многе српске кнезове и угледне људе, почиње да се спрема Први српски устанак.

На народном збору у Орашцу Kарађорђе је изабран за вођу устанка и тако је стао на чело измученог српског народа у борби против Турака. Не може се тачно рећи када је одржан збор у Орашцу, али се узима најчешће помињани датум, а то је Сретење Господње, 15. фебруар 1804. године (2.фебруар по старом календару). Kарађорђе је лично обилазио народ и договарао са осталим вођама ток борбе и припреме за устанак. Kао строг и доследан, уживао је ауторитет у народу и међу другим вођама. Остало је записано да су га се плашили због преке нарави и због спремности да без компромиса дође до циља.

О томе да је захтевао беспоговорно поштовање правила говори и да је свог брата Маринка обесио испред куће, јер су се сељани жалили да је силовао неколико девојака. Чак се каже да није сестрама дозволио 5 дана да скину тело Маринка и сахране га.

Био је изузетно вешт војни стратег, па је успевао да добије и оне мало вероватне битке. У борби је био неустрашив и није знао за страх. Никада се није поколебао, иако реално шансе за победу над турским царством нису постојале. Неке од стратегија које је примењивао су биле стратегије из немањићке Србије, које су остале сачуване у манастирима.

Pročitajte i  Трик за НАЈБРЖЕ љуштење печених паприка: Скратите себи муке и уштедите време

Оно што је обећао за издајнике, то је и испунио. Свако ко се мало колебао или није желео да се бори против Турака (а таквих је било, веровали или не) је био сурово погубљен. Према Србима издајницима је био нарочито немилосрдан.

Приче о његовим подвизима су се рашириле целом Европом, па су чак племићи на дворовима о њему причали са дивљењем.

Kарађорђу се и сам Наполеон дивио и једном приликом је о њему рекао следеће!

Наполеон је за Kарађорђа рекао: “Лако је мени бити велики са нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је ЦРНИ ЂОРЂЕ и њему припада слава највећег војсковође!”

И поред све вештине у вођењу војске, једна фатална грешка вожда Kарађорђа довела је до пропасти устанка.

Након тога, бежи у Русију, што му до данас многи замерају.

Док је боравио у Русији, запао је у велику депресију и силно је желео да се врати, али су га Руси разним варкама убеђивали да још увек није време за то. Милош се договорао са Русима да га држе што је могуће више, јер му није одговарало да Kарађорђе буде у Србији.

Pročitajte i  Кратак и необичан брак славног руског писца отерао је у смрт: Једна Немица променила му је погледе на љубав и жене

Kарађорђе, на крају, није могао да издржи, па кришом бежи и долази у Србију, код свог кума Вујице, желећи да поново окупи људе и настави устанак. Милош, лукави дипломата, је наредио да га убију, желећи да се додвори султану и докаже му како Срби поштују султанову власт.

Kарађорђе је крстио Милошевог сина првенца, и дао му име Петар, по свом оцу. Петар Обреновић је умро, док је, као дете од пет година, са мајком Љубицом боравио у збеговима по планинама, бежећи од Турака. Гроб дечака се налази у манастиру Никоље, код Чачка.

KАKО ЈЕ ВУЈИЦА УСМРТИО KАРАЂОРЂА И ПОДИГАО МАНАСТИР

У ноћи између 24. и 25. јула у Радовањском лугу код Велике Плане убијен је српски вожд Ђорђе Петровић – Kарађорђе, а овај злочин се сматра једном од највећих мрља у историји Србије.

Kарађорђа је, по наредби кнеза Милоша усмртио слуга Вујице Вулићевића, кнез Смедеревске нахије, Никола Новаковић. Kарађорђеву главу Вујица је послао кнезу Милошу. За овај злочин Вујица се одмах покајао, па је и саградио манастир брвнару Покајницу недалеко од Радовањског луга.

Глава славног вожда послата је турском султану у Цариград.

Kарађорђево обезглављено тело првобитно је сахрањено у Радовањском лугу, на ком је месту данас подигнута црква Захвалница.

Његова глава је дуго стајала истакнута на бедему града како би сви могли да је виде. Глава је, после тога, украдена, и не зна се шта се са њом десило. Његово тело је сахрањено у цркви на Опленцу.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име