Срамота и понижење Србије у Културном центру Србије у Паризу: Уколнили слике бомбардовања како официрима НАТО-а не би било непријатно

0
933
Слика: Наташа Пејин

Према писању портала Калеидоскоп, изложба која је отворена у Културном центру Србије у Паризу  23. марта ”Србија 1999. – 20 година после – Док су падале бомбе”, Биљане Вилимон и Владе Величковића изненда је склоњена.

Како даљ наводи Калеидоскоп, према изјави Наташе Пејин, координаторке за односе са медијима KИЦ-а, разлог изненадног и потпуног уклањања комплетне изложбе је конференција која је у простору KЦ Србије у Паризу организовао војни аташе при амбасади Србије у Паризу. После само два дана од отварања изложбе Историјског музеја Србије у овом простору платна Биљане Вилимон су уролована, документарне фотографије које су део изложбе такође, слика Владе Величковића је остала у приземљу галерије.

– Била је конференција поводом 20 година од бомбардовања Србије, коју је организовао војни аташе при амбасади Србије у Паризу и одабрали су да то буде у Kултурном центру Србије у Паризу. То је била конференција затвореног типа. Синоћ, 25. марта су слике скинуте, а данас у 18 часова је одржана та конференција. На посао сам дошла у 11:30 и затекла зидове галерије Kултурног центра Србије у Паризу празне. У моменту док сам гледала и чудила се наишао је директор Kултурног центра Србије, Радослав Лале Павловић и рекао да данас имамо пријем званица у 18 часова и да је из амбасаде добио налог да се слике скину како, цитирам, официрима НАТО-а не би било непријатно. Вече пре, синоћ, све је било уклоњено са зидова. Званице, војни аташеи земаља, између осталих и оних, које су бомбардовале Србију 1999. Не знам прецизан назив конференције. Директор је наставио да ми објашњава да ће бити коктел, шта ја треба да радим, наводи Наташа Пејин.

Pročitajte i  СМС поруке за Српску нову годину: Честитајте Православну нову годину свим драгим људима уз ових 15 фантастичних честитки

– Рекла сам му: Ви Лале Павловићу учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнети никоме. Отишао је без речи, каже Наташа Пејин, која је званично најавила да од 31. марта неће више радити у KЦ Србије у Паризу.

Pročitajte i  Звали су га Змај од Радана: Најбољи мачевалац војске цара Лазара, Косанчић Иван, био је изузетно образован

Наташа додаје да је пред почетак конференције један момак из организације дошао у канцеларију и донео све каталоге изложбе који су били у галерији, са питањем где то да склони? На њено питање зашто то ради добила је одговор да не сме ништа од тога да се види у сали. Потом је дошао и директор и рекао јој да донесе микрофоне и уради тонску пробу.

Pročitajte i  Непресушна мудрост нашег народа: Најбоље српске народне пословице

Наташа је то одбила, јер како каже није желела да на било који начин “учествује у тој срамоти у Српском културном центру где се понижава Србија, уметници који излажу и жртве бомбардовања 1999., а да као врхунац понижења то сами Срби организију!”

Извор: Калеидоскоп / Пише: Гордана Тадић / Фото: Наташа Пејин

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име