Србин од лименки пива направио уређај за грејање куће: Не троши струју, кошта 60 евра и убацује топлоту до 50 Целзијуса

0
2892

Параћинац Дарко Милићевић пре три године одушевио је многе својим генијалним изумом и заслужио да се нађе у рубрици “Веровали или не”.

Информатичар и математичар по струци, од испијених лименки пива направио је соларни панел који спољашњу температуру ваздуха од минус пет, на волшебан начин, загрева на плус 51, колико тај исти ваздух има кад уђе у кућу.

Панел је мали јер је у питању експеримент, па нема довољну снагу да потпуно загреје собу, већи би решио проблем у свакој соби, али Милићевић тврди да “ствар функционише“, па ето идеје како љубитељи пива амбалажу могу да искористе паметно.

Кроз серију фотографија на свом Фејсбук профилу приказао је читав поступак израде, корак по корак. Пројекат је трајао неколико месеци, а пред зиму је готову плочу монтирао на јужни зид куће, јер су ту сунчеви зраци најјачи.

уеђај за грејање куће од лименки пива

Систем за грејање помоћу конзерви функционише тако што хладан ваздух улази кроз отвор на панелу, а у добро изолованом систему загревају га у лименкама сунчеви зраци. Ваздух се природно креће навише и улази у кућу кроз избушен отвор у зиду.

Ево како је овај креативни Параћинац објаснио поступак израде свог генијалног изума:

уеђај за грејање куће од лименки пива

Кренуо сам са послом тако што сам направио рам од иверице димензија метар са метар.

Тако направљен рам од једног квадрата изоловао сам стиропором од три центиметара, све то сам заштитио црном фолијом и направио лежиста за лименке које сам, такође, офарбао у црно. Тако јаче упијају сунчеву топлоту.

Панел има 11 лименки у четири реда, дакле, укупно 44. Није скупо јер је од материјала најскупљи плексиглас за заштиту. Он кошта око 2.500 динара и ставља се са предње стране да се топао ваздух не би губио из система.

У трошак не рачунам лименке које сам испио, тако да овај грејни систем кошта око 60 евра, без рада – своди рачуницу Милићевић.

Овако мала плоча не може кућу сама да загреје, али за догревање значи. Извршио сам мерење 31. децембра. Тада је температура напољу била минус пет, а у моју дневну собу улазио је топли ваздух температуре 51,8 степени. Мана је што грејање ради само кад је дан сунчан – објашњава професор који има још прегршт идеја.

Осим ове соларне плоче, направио је и аутентични нож за бурек, много јачи од оног који може да се купи у радњама. Специјалиста је за развијање домаћих кора и прављање најразноврснијих надева.

Извор: Телеграф, Курир

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име