Srpska Mona Liza 2 veka starija od Da Vinčijeve! Najlepša freska na svetu nalazi se u manastiru Sopoćani

0
2295
Foto: Opanak/Vikipedija

Remek-delo srednjevekovnde umetnosti, manastir Sopoćani, zajedno sa Starim Rasom prvo je istorijsko nasleđe koje se našlo na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine od 1979. godine.

Nedaleko od izvora reke Raške u blizini Novog Pazara manastir Sopoćane je podtigao kralj Stefan Uroš I oko 1265. godine po ugledu na vizantiju, kao porodični mauzolej.

Foto: Opanak

Sama crkva manastira posvećena je Svetoj Trojici, a manastir je dobio naziv po slovenskoj reči “sopot”, što znači izvor.

Uroševa želja da manastir bude porodični mauzolej nikada nije zaživela. Ni sam kralj nije u njemu bio sahranjen nakon smrti, ipak, u njega je prvo položena kraljeva majka, Ana Dandolo, mletačka princeza i prva srpska kraljica.

Pročitajte i  Trik da što brže skuvate kukuruz: U vodu dodajte 2 sastojka koja svi imamo u frižideru UŠTEDEĆE VAM VREME

Freskopis manastira do danas se ubraja u najlepše na svetu.

O freskopiscima Sopaćana malo se zna, a do danas njihov rad spada u sam vrh srednjevekovnog zidnog slikarstva .

Poznato je da je kralj Uroš I unajmio najbolje umetnike tog vremena, koji su u Srbiju stigli iz Carigrada.

Iako vreme nastanka manastira nije precizno poznato, jer je natpis na prstenu tambura kubeta u kome je bilo utisnuto vreme gradnje oštećen, smatra se da je oslikan između 1272. i 1276. godine.

Pročitajte i  Kako je izgledao prvi srpski grb: Na ORLU nije bilo NAJVAŽNIJEG detalja
Sveti DImitrije Sopoćani
Foto: Opanak; Freska Svetog Dimitrija

Manastirski freskopis spada među najlepše u Evropi, a neke od najpoznatijih fresaka su: Arhijereji se klanjaju Hristu Agnecu, Uspenje Presvete Bogorodice, prikaz mladih kraljeva Dragutina i Milutina, Sveti Apostol Filip…

Foto: Opanak; Sopoćani, Sveti apostol Filip

Mona Liza dva veka pre Mona Lize

Freska Svetog apostola Filipa na zapadu prozvana “Mona Liza pre Mona Lize” jedna je od najintrigantnijih umetničkih dela na svetu. Nastala čak dva veka pre Mona Lize Leonarda da Vinčija, a u narodu je bila poznata i pod nazivom Lepi Jovan. Spušteni pogled i tajanstvene sopoćanske oči koje te prate gde god da se pomeriš već skoro osamsto godina odolevaju vremenu i surovim istorijskim događajima, a posetioce manastira ostavljaju bez daha.

Pročitajte i  Uštipci bez kvasca i praška za pecivo zapečeni u rerni: Prava senzacija na internetu - zdravi i vazdušasti, ceo svet poludeo za njima (VIDEO)

Dvesta godina bez krova

U vreme Velike seobe Srba 1690. godine, stadao je i manastir Sopoćani. Pljačkajući po Srbiji, Turci su sa velelepnog manastira skinuli krov, a zub vremena urušio je i kupolu. Ipak freske su delom preživele, a manastir je obnovljen početkom 20. veka.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime