Budi human kao što je bila Srbija 1885: Ovakav natpis stajao u je u Ženevi u čast našem narodu zbog U ISTORIJI NEZAPAMĆENOG čina tokom ratovanja

2
2724

U holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi postojala je tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885.“ Postavljena je u znak sećanja na priznanje koje je ova organizacija dodelila srpskoj Vladi i narodu.

humana Srbija

Ova neobična priča počela je širenjem Bugarske na Balkanu poslednjih decenija pred ulazak u 20. vek. Ovo je bilo direktno kršenje odluka Berlinskog kongresa i za tadašnju kraljevinu Srbiju predstavljalo direktnu opasnost i provokaciju.

Pročitajte i  Sms poruke za Božić: Uz tradicionalno "Hristos se rodi" podarite prijateljima originalne božićne pozdrave i želje!

Posle neuspele diplomatske aktivnosti kralj Milan je Bugarskoj objavio rat-

Srbija je u to vreme već imala uređene bolnice, a već je osnovan i Crveni krst. Bugarska, sa druge strane, nije imala ni vojne sanitete. Zbog ovoga, bugarske ranjenike nije imao ko da odnese sa bojišta ni da im pruži medicinsku negu. Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se dopremi ovoj državi.

humana Srbija

Ironično, jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije.

Pročitajte i  Teranje Božića: Običaj čestitanja Hristovog rođenja, drugog dana praznika

I tada se dogodilo nešto što svet nikada nije video

Vojna komanda Srbije prekinula je rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i propustila medicinski transport preko svoje teritorije.

humana Srbija

Srbija je učinila i više: transportu međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Sličan događaj ni pre ni posle 1885. godine nigde nije zabeležen –

Pročitajte i  Pravoslavna nova godina: Praznik koji je sačuvao srpski nacionalni identitet

Srbija je pomogla državi sa kojom je u tom trenutku bila u ratnom stanju.
humana Srbija

U znak sećanja na ovo nesebično delo, Međunarodni Crveni krst je Srbiji dodelio posebno priznanje za humanost, a ploča sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija“ do pre nekoliko godina stajala je u zgradi ove institucije u Ženevi. Table više nema, niti se zna razlog njenog uklanjanja.

Inicijalizacija u toku...

2 KOMENTARA

  1. Pa zar niko iz Srbije nije zatražio zvanično objašnjenje o razlozima za skidanje te table?
    Kraj toliko zaposlenih u ministarstvu prolaze nam udžbenici koji afirmativno uče našu djecu o “danku u krvi”, izdavači iz Hrvatske koji štampaju te udžbenike, zemlje koja nam je toliko puta u istoriji zabila nož u leđa, u kojoj ni dan danas ne miruje krvoločno ustaštvo!
    Dokle Srbijo?

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime