Буди хуман као што је била Србија 1885: Овакав натпис стајао у је у Женеви у част нашем народу због У ИСТОРИЈИ НЕЗАПАМЋЕНОГ чина током ратовања

3
10470
Foto: Аутор: Худ. Антони Пиотровски. - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Pirot_Pobeda.jpg, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6987467

У холу зграде међународног Црвеног крста у Женеви постојала је табла са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија 1885.“ Постављена је у знак сећања на признање које је ова организација доделила српској Влади и народу.

Ова необична прича почела је ширењем Бугарске на Балкану последњих деценија пред улазак у 20. век. Ово је било директно кршење одлука Берлинског конгреса и за тадашњу краљевину Србију представљало директну опасност и провокацију.

После неуспеле дипломатске активности краљ Милан је Бугарској објавио рат-

Pročitajte i  Да ли је ГРЕХ ако човек не пости? Отац Гојко објаснио колико је пост значајан

Србија је у то време већ имала уређене болнице, а већ је основан и Црвени крст. Бугарска, са друге стране, није имала ни војне санитете. Због овога, бугарске рањенике није имао ко да однесе са бојишта ни да им пружи медицинску негу. Међународни Црвени крст прикупио је помоћ из свих крајева Европе која је требало да се допреми овој држави.

Иронично, једини пут до Бугарске водио је преко Србије.

Pročitajte i  Рођеног брата Гаврила Принципа убиле су усташе, други је постао херој: Ево шта се десило да породицом Принцип наког Видовданског атентата

И тада се догодило нешто што свет никада није видео

Војна команда Србије прекинула је рат на један дан, отворила линију фронта и пропустила медицински транспорт преко своје територије.

Србија је учинила и више: транспорту међународног Црвеног крста додала је лекове, ћебад и кревете из својих залиха и бугарским војницима предала све што је неопходно за отварање једне болнице.

Сличан догађај ни пре ни после 1885. године нигде није забележен –

Pročitajte i  Мухамед је због Нине постао Жика: Научио је српски, игра фолклор, а роштиљ обожава!

Србија је помогла држави са којом је у том тренутку била у ратном стању.

У знак сећања на ово несебично дело, Међународни Црвени крст је Србији доделио посебно признање за хуманост, а плоча са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија“ до пре неколико година стајала је у згради ове институције у Женеви. Табле више нема, нити се зна разлог њеног уклањања.

Извор: Политика

Inicijalizacija u toku...

3 KOMENTARA

  1. Pa zar niko iz Srbije nije zatražio zvanično objašnjenje o razlozima za skidanje te table?
    Kraj toliko zaposlenih u ministarstvu prolaze nam udžbenici koji afirmativno uče našu djecu o “danku u krvi”, izdavači iz Hrvatske koji štampaju te udžbenike, zemlje koja nam je toliko puta u istoriji zabila nož u leđa, u kojoj ni dan danas ne miruje krvoločno ustaštvo!
    Dokle Srbijo?

    • Зна се ко сједи у тим државним институцијама, нарочито у САНУ. Нема ту Србина ни колико “црно испод нокта”!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име