Буди хуман као што је била Србија 1885: Овакав натпис стајао у је у Женеви у част нашем народу због У ИСТОРИЈИ НЕЗАПАМЋЕНОГ чина током ратовања

2
5018

У холу зграде међународног Црвеног крста у Женеви постојала је табла са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија 1885.“ Постављена је у знак сећања на признање које је ова организација доделила српској Влади и народу.

humana Srbija

Ова необична прича почела је ширењем Бугарске на Балкану последњих деценија пред улазак у 20. век. Ово је било директно кршење одлука Берлинског конгреса и за тадашњу краљевину Србију представљало директну опасност и провокацију.

Pročitajte i  Дунавска Атлантида код Кладова: Мистерија потопљеног острва Ада Кале

После неуспеле дипломатске активности краљ Милан је Бугарској објавио рат-

Србија је у то време већ имала уређене болнице, а већ је основан и Црвени крст. Бугарска, са друге стране, није имала ни војне санитете. Због овога, бугарске рањенике није имао ко да однесе са бојишта ни да им пружи медицинску негу. Међународни Црвени крст прикупио је помоћ из свих крајева Европе која је требало да се допреми овој држави.

humana Srbija

Иронично, једини пут до Бугарске водио је преко Србије.

Pročitajte i  Овако је настала чувена песма Видовдан: Послушајте најбоље верзије

И тада се догодило нешто што свет никада није видео

Војна команда Србије прекинула је рат на један дан, отворила линију фронта и пропустила медицински транспорт преко своје територије.

humana Srbija

Србија је учинила и више: транспорту међународног Црвеног крста додала је лекове, ћебад и кревете из својих залиха и бугарским војницима предала све што је неопходно за отварање једне болнице.

Сличан догађај ни пре ни после 1885. године нигде није забележен –

Pročitajte i  PROROČANSTVO RUSKIH MONAHA: Evo gde će Ameri da beže ako počne Treći svetski rat

Србија је помогла држави са којом је у том тренутку била у ратном стању.
humana Srbija

У знак сећања на ово несебично дело, Међународни Црвени крст је Србији доделио посебно признање за хуманост, а плоча са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија“ до пре неколико година стајала је у згради ове институције у Женеви. Табле више нема, нити се зна разлог њеног уклањања.

Inicijalizacija u toku...

2 KOMENTARA

  1. Pa zar niko iz Srbije nije zatražio zvanično objašnjenje o razlozima za skidanje te table?
    Kraj toliko zaposlenih u ministarstvu prolaze nam udžbenici koji afirmativno uče našu djecu o “danku u krvi”, izdavači iz Hrvatske koji štampaju te udžbenike, zemlje koja nam je toliko puta u istoriji zabila nož u leđa, u kojoj ni dan danas ne miruje krvoločno ustaštvo!
    Dokle Srbijo?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име