Budi human kao što je bila Srbija 1885: Ovakav natpis stajao u je u Ženevi u čast našem narodu zbog U ISTORIJI NEZAPAMĆENOG čina tokom ratovanja

3
9634
Foto: Autor: Hud. Antoni Piotrovski. - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Pirot_Pobeda.jpg, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6987467

U holu zgrade međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi postojala je tabla sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885.“ Postavljena je u znak sećanja na priznanje koje je ova organizacija dodelila srpskoj Vladi i narodu.

Ova neobična priča počela je širenjem Bugarske na Balkanu poslednjih decenija pred ulazak u 20. vek. Ovo je bilo direktno kršenje odluka Berlinskog kongresa i za tadašnju kraljevinu Srbiju predstavljalo direktnu opasnost i provokaciju.

Posle neuspele diplomatske aktivnosti kralj Milan je Bugarskoj objavio rat-

Pročitajte i  Bogatstvo naše Vojvodine: Čardaš, prelepa mađarska narodna igra

Srbija je u to vreme već imala uređene bolnice, a već je osnovan i Crveni krst. Bugarska, sa druge strane, nije imala ni vojne sanitete. Zbog ovoga, bugarske ranjenike nije imao ko da odnese sa bojišta ni da im pruži medicinsku negu. Međunarodni Crveni krst prikupio je pomoć iz svih krajeva Evrope koja je trebalo da se dopremi ovoj državi.

Ironično, jedini put do Bugarske vodio je preko Srbije.

Pročitajte i  Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju dvanaeste godišnjice od osnivanja Zavičajnog udruženja "Dalmacija" iz Subotice

I tada se dogodilo nešto što svet nikada nije video

Vojna komanda Srbije prekinula je rat na jedan dan, otvorila liniju fronta i propustila medicinski transport preko svoje teritorije.

Srbija je učinila i više: transportu međunarodnog Crvenog krsta dodala je lekove, ćebad i krevete iz svojih zaliha i bugarskim vojnicima predala sve što je neophodno za otvaranje jedne bolnice.

Sličan događaj ni pre ni posle 1885. godine nigde nije zabeležen –

Pročitajte i  Duhovski utorak, praznik koji donosi sreću: Samo stavite ovo u džep i očekujte čudo!

Srbija je pomogla državi sa kojom je u tom trenutku bila u ratnom stanju.

U znak sećanja na ovo nesebično delo, Međunarodni Crveni krst je Srbiji dodelio posebno priznanje za humanost, a ploča sa natpisom „Budi human kao što je bila humana Srbija“ do pre nekoliko godina stajala je u zgradi ove institucije u Ženevi. Table više nema, niti se zna razlog njenog uklanjanja.

Izvor: Politika

Inicijalizacija u toku...

3 KOMENTARA

  1. Pa zar niko iz Srbije nije zatražio zvanično objašnjenje o razlozima za skidanje te table?
    Kraj toliko zaposlenih u ministarstvu prolaze nam udžbenici koji afirmativno uče našu djecu o “danku u krvi”, izdavači iz Hrvatske koji štampaju te udžbenike, zemlje koja nam je toliko puta u istoriji zabila nož u leđa, u kojoj ni dan danas ne miruje krvoločno ustaštvo!
    Dokle Srbijo?

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime