Svim Srbima za nauk: Ovako je Voja Tankosić pregovarao sa Arbanasima

1
15296
Foto_ Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10635543

Da pregovori sa Albancima kroz vekove nisu strani Srbima, svedoči anegdota o Vojislavu Tankosiću, srpskom vojskovođi, koji je na najlukaviji način odneo pobedu u pregovorima sa najmoćnijim Albancem tog vremena.

U pregovorima 1911. Voja Tankosić odneo je nedvosmislenu pobedu, pa se ponosno slikao ispred kuće albanskog vojskovođe sa kojim je pregovarao.

Pre sukoba sa Turskom i početka konačnog oslobođenja srpske teritorije od dugogodišnje okupacije pomenute države, Srbiji je veoma bilo bitno da se Albanci ne mešaju u sukobe i dodatno otežavaju borbu našim jedinicama. S toga je Srpska vlada poslala svoje najistaknutije oficire da pregovaraju o uzdržanosti Albanaca prilikom rata Srbije i Turske. Čak je i Apis dolazio, tražeći besu od Ise Boljetinca.

Pročitajte i  Neverovatno uzbudljiva igra sudbine dveju porodica: Pesma "Belo Lenče" krije istinu o najlepšoj ljubavnoj priči iz Vranja

On je inače bio tada najmoćniji Albanac, bio je najuvaženiji vojskovođa koji je imao i najveći uticaj u celom albanskom narodu. Iako se Apis vratio u Beograd sa obećanjem pomenutog albanskog prvaka, niko u vladi i vojsci nije verovao Arbanasima i njihovoj reči.

Zbog toga je vojvoda Tankosić samoinicijativno odlučio da preuzme stvari u svoj ruke. On je sam otišao do Boljetinca i ponizio ga tako što mu je oteo oba sina! Voja ih je zatim prebacio u Kuršumliju, gde ih je držao kao taoce sve dok se rat nije završio uz poruku da im životi zavise od toga da li će reč njihovog oca biti ispunjena ili neće. Albanci se naravno nisu mešali u sukobe, a njihov glavni vojskovođa je bio primoran da održi svoju besu.

Pročitajte i  Poslednji zapis iz dnevnika Lenke Dunđerski krije veliku tajnu: Ljubav prema 29 godina starijem pesniku odvela ju je PRAVO U SMRT

Glas Srbije

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Lepo za nauk. Da im kidnapujemo decu. I tako slave dan zastave kad su otišli Turci. Da ssu znali šta ih čeka sa nama nikad nas tamo nebi pustili.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime