ŠTA JE DUŠA I GDE SE NALAZI: Običaji koji nalažu kako da se odnosimo prema dušama pokojnih

0
1475

Po narodnom verovanju svaki čovek ima telo koje se fizički vidi i dušu koja je nevidljiva. Kada dodje vreme smrti, telo se sahranjuje i raspada posle izvesnog vremena, dok prema verovanju duša pokojnika još uvek obilazi oko svoje kuće. Običaj je u našem narodu da se za vreme od četrdeset dana pali kandilo u kući pokojnika jer ono osvetljava put duši pokojnika. Po nekima, duša ne može tako lako da se oprosti od ovozemaljskih radosti i od svojih najbližih i zato se i kaže da se duša pokojnika vrti po kući četrdeset dana. Za to vreme porodica umrlog daje pomen i zadušnice. Posle toga arhangel Mihailo meri duš, odnosi je na nebo i utvrđuje koliko je greha ta duša imala, a koliko dobrih dela.

duša-3

Pročitajte i  Slavimo Svetog Jovana Bogoslova: Žene danas nikako ne smeju OVE 3 STVARI DA DOTAKNU

Ako je osoba za života činila samo zla dela, onda tu dušu baca u pakao. Duša odlazi u raj ukoliko je činila dobra dela. Veruje se da  ona boravi svuda, zavisno od jačine i snage same duše. Tako se može nastaniti u biljkama ili životinjama i svuda u neživom svetu. Iz toga verovanja nastao je običaj da se podižu nadgrobni spomenici, kao obeležje i mesto gde bi trebalo da se duša zadrži. Taj kamen, kako ga obično zovu u narodu je mesto za razne običaje i ceremonijale gde telo leži, a duša obitava. Ljudi koji su vrlo nadareni vidovnjaštvu tvre da iznad groba bdi eterični  dvojnik tela i kako se telo raspada, tako se raspada i ovaj nevidljivi dvojnik. Zato sa svih strana dolaze izveštaji da vidovnjaci vide ove prikaze bez glave, nogu ili ruku.

Pročitajte i  OBIČAJI MIHOLjSKE ZADUŠNICE: Šta obavezno morate da uradite na grobu svojih najbližih

duša-1

Duša je opšteslovenska reč koja ima iste korene kao i reč duh, u najširem smislu (i po biblijskom shvatanju), duša predstavlja unutrašnjost čoveka, koji je udahnut telu, i koji daje život telu, čime se čovek razlikuje od ostalih Božjih stvorenja. Duša zajedno sa telom je ono što čoveka čini čovekom, slobodnim, neponovljivim i besmrtnim. Hrišćanstvo uči da je duša netelesna, neprostorna i neuništiva.

Pročitajte i  Danas je Sveti Jevstatije, lovačka slava: Da vas cele godine prati "lovačka sreća" ispoštujte ove stare običaje

dusa

Duša je stvorena voljom Božjom, zajedno sa telom, na način koji je samo Bogu poznat, tako da glavni subjekt duše ostaje zagonetan, neobjašnjiv i neizreciv. Duša ne potpada pod oblast čula, može se doseći samo umom. Sveti Gligorije Bogoslov govori o čovekovoj uzvišenoj prirodi, budući da najuzvišeniji deo te prirode ne potiče od zemlje nego od Boga: “Duša je dah Božji i budući da je nebeska, ona trpi zato što je pomešana sa prašinom. To je svetlost zatvorena u pećinu, ali još uvek božanstvena i neugasiva.”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime