Српско кумство: Kоја је улога кума и како се постаје кум код Срба

0
13982

Kумство је најјаче духовно сродство у српском народу. Kум венчава и крштава и његова дужност се преноси са колена на колено. Сведок је пред Богом на крштењу и венчању. Посредник је између живих и мртвих предака. Бог па кум- каже се код нас. Kумова клетва се сматра најтежом код нас.

За кума се узима човек који није никакав род по крвној линији, али је пожељно да буде из јаче куће него што је своја или бар из једнаке, да би се од кума, у случају нужде, могла тражити помоћ и заштита.

Pročitajte i  Дoње Подунавље једна од најбољих туристичких дестинација Србије: Изабери своју авантуру #vidisrbiju
Кумство

Међутим, постоје и тренуци када се кумство отказује. На пример, ако у кући много умиру деца или ако кум много осиромаши, па он то сам предложи. Kумство може и привремено да се откаже, ако је кум у жалости у време када треба да венча или крсти, али се после кумство наставља.

Kум се, по традицији, поштује као највећи род по крвној линији. Уколико се кум из било којег разлога мење, прво се тражи опроштај од старог кума, па се тек онда тражи нов кум и ствара ново кумство.

Оно што није много познато јесте да се у нашем народу кумство склапа из најразличитијих разлога.

Pročitajte i  Раскошна ђурђевданска погача: Украсите славски колач по прелепом старом обичају

Један од таквих разлога је шишано кумство. Наиме, ако редовни кум не може из било којих разлога да буде и шишани кум (онај који први пут ошиша новорођенче), онда се за прво шишање тражи нови кум и то најчешће тако што се новорођенче изнесе на улицу, па ко први наиђе, постаје детету шишани кум.

На исти такав начин склапа се и кумство из нужде. Рецимо, ако некоме не могу да се у кући одрже деца, узме се новорођенче и остави се на сред раскрснице само, а ротитељ се сакрије негде и посматра ко ће први прићи детету. Тај који први наиђе, узима се за кума. Међутим, тек после трећег кршатавања, он се сматра правим кумом. Исто тако се и за венчања узимао кум из нужде, понајчешће ако је венчање обављано у бежанији и на брзину.

Pročitajte i  Има само 11.000 становника, а изнедрио је чак ДВА ОСКАРОВЦА и много ФАНТАСТИЧНИХ глумаца - Ево о ком граду је реч

Постоји и кумство за смиривање освете. То је важило за крајеве у којима је владала крвна освета, па је било случајева да се завађене стране при мирењу окуме, да би се прекинуло са осветом.

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име