Stanoje Stamatović Glavaš: Hajduk koji je bio strah i trepet za Turke

0
4809

Stanoje Stamatović Glavaš rođen je u selu Glibovac 21. februara 1763. godine, a ubijen je na današnji dan 25. februara 1815. godine. Bio je poznati srpski hajduk, vojvoda Smederevske nahije, jedan od mogućih kandidata za vođu ustanka i jedan od najistaknutijih starešina i junaka u Prvom srpskom ustanku.
stanoje glavaš
U selo Glibovac kod Smederevske Palanke, roditelji Stanoja Glavaša, Dimitrije i Marica, su se doselili bežeći od turskog zuluma.
Već u prvim bitkama nakon podizanja ustanke, Stanoje se istakao kao veliki junak. Posle osvajanja Tvrđave Rudnik, Stanoje postaje desna ruka vožda Karađorđa i prati ga svuda. Istakao se u boju na Deligradu i u opsadi Beograda. Predvodeći 2500 pešaka, 500 konjanika i sa jednim drvenim okovanim topom, Stanoje je, početkom septembra 1806. godine oslobodio Prokuplje i Kuršumliju od Turaka.
Turci su ga se toliko bojali, da nisu čak smeli ni njegovo ime da izgovore glasno, jer su smatrali da će tako navići zlo.
stanoje
Po nalogu Sulejman paše, Turci su ga ubili 25. februara 1815. godine, nakon propasti Hadži-Prodanove bune. Iskasapili su mu celo telo, a odsečenu glavu su odneli Sulejman-paši na uvid, posle čega je dugo stajala okačena na čengel ispred Stambol kapije. Sestra Stanoja Glavaša otkupila je njegovu glavu i sahranila je zajedno sa telom u mestu Baničina.

spomenik stanoju
Spomenik Stanoju Glavašu u Baničini
Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Svim Srbima za nauk: Ovako je Voja Tankosić pregovarao sa Arbanasima

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime