MUŠKA NARODNA NOŠNJA: Obeležje srpskog naroda, jelek, šajkača i opanci

0
13705

Narodna nošnja zauzima istaknuto mesto u kulturi i tradiciji srpskog naroda. Kroz istoriju, ona ne smao da je bila simbol etnočkog identiteta, već se isticala kako po likovnim, tako i po estetskim vrednostima. Svaku oblast u Srbiji karakterisala je posebna nošnja, pa se tako po načinu odevanja moglo prepoznati ne samo odakle je neko, već i kojoj etničkoj grupi pripada (pogotovo u mešovitim sredinama).

U svom istorijskom razvoju, narodne nošnje su bile izložene mnogobrojnim uticajima različitih naroda, pa su, osim obeležja vremena u kome su napravljene, imale i druge odevne elemente iz proteklih vremena.

Danas su, uglavnom sačuvane nošnje iz perioda 19. i s početka 20. veka.

sumadijaAsl1
muškarci u narodnoj nošnji

 

 

Jelek

Ovaj deo garderobe imao je veliku zastupljenost ne samo u Šumadiji, već je nošen u svim oblastima, počevši od Vojvodine, pa sve do Vranja i Kosova. Toliko je bio zastupljen da se čak pominje i u nekin narodnim pesmama:  Jelek, anterija i opanci, po tome se znaju Srbijanci… iz kojih može da se vidi da je on predstavljao posebno obeležje srpskog naroda. Kroj jeleka se ralikovao od kraja do kraja, kako po šarama, tako i po obliku, materijalu i ostalim detaljima.  Za izradu jeleka koristili su se različiti materijali poput pliša, čoje i vune. Jelek se oblačio preko anterije i bio je bogato ukrašen vezovima od gatana (najčešće svilenog).

Pročitajte i  Да ли сте знали да је Џејмс Бонд ДОРЋОЛАЦ? Имао је ЦЕЛУ ЗГРАДУ у познатом насељу, а његово обележје 007 има ПОСЕБНУ везу са Земуном!

 

 

 

šumadijski jelek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anterija

Ovo je vrsta kratkog kaputa koji se oblačio preko košulje i bio dugačak sve do ispod struka. Prednji delovi anterije se preklapaju jedan preko drugog. Najčešće su bile tamnoplave boje sa vezovims od svilenog gajtana.

 


muška anterija

Košulja 

Pročitajte i  Како да ораси не буду горки: 3 једноставна трика која ће спасити сваку домаћицу

Izrađivala se najčešće od pamučnog platna. Bila je dugačka do sredine butine i izrezana na prsima. Oko vrata se nalazila mala kragna, a rukavi suse završavali manžetnama ili taslicama. Ona se prva oblačila i upasivala u pantalone.

muška košulja
košulja sa vezom

 

Pantalone

Ovaj deo narodne nošnje je preuzet iz vojničke uniforme. Obično su bile maslinastosive boje, a ono što i je karakterisalo su uske nogavice. U narodu du bile poznate i kao brič pantalone.

brič pantalone
brič pantalone

 

Pojas

Opasivan je oko struka, a najčešće je bio izatkan od vune. U narodu je bio poznat i kao tkaninica. Kraj pojasa se sa leve strane spuštao niz bedra.

tkaninica
tkaninica ili pojas

 

Pročitajte i  Само 1 чен белог лука чини чудо за ваш организам: Ево шта све лечи и како га треба конзумирати

Čarape

Nose se preko pantalona i to tako što se navuku sve do kolena. Pletene su od vune, a na gornjem delu su ukrešene raznobojnim vezovima.

 

muške čarape

Opanci

Poznati i kao đonaši. Izrađivali su se od štavljenje goveđe kože sa debelim đonom i posebnim vrhom koji je služio kao ukras opanaka. Fiksirao se za nogu kaiševima, koji su išli oko članaka.

opanak
opanak

 

Šajkača

Spadala je u deo vojne uniforme, a u upotrebu je uvedena nakon srpsko-turskih ratova. Ovo je jedan od najpoznatijih delova srpske narodne nošnje i predstavlja jedan od simbola naše zemlje.

 

 

šajkaca
šajkača

 

Izvor: http://srpskoblago.rs/

 

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име