Bakini kolači i njihov miris prva su asocijacija na detinjstvo. Takvih starinskih kolača gotovo da više nema u savremenim poslastičarnicama. Mnogi od nas više nemaju bake koje bi im spremale poslastice po svojim starim dobrim receptima, ali su “Superbake” rešile da njihova kuhinja ne bude dostupna samo njihovim unucima!
Jedna od “Superbaka”, Svetlana Čonka, najavilaje šta je glavni cilj ovog udruženja: „Da napravimo kolače od pravih materijala i da tu ne bude prevare, laži, nečeg veštačkog. Da to stvarno budu kvalitetni kolači“.
„To su recepti naših baka koji su možda nekada zaboravljeni, kojih nema u savremenim poslastičarnicama“, objašnjava Olga Trifunović.
Ukoliko se njihova inicijativa „Superbake“ ostvari, ove penzionerke mogle bi uskoro u svojoj poslastičarnici da serviraju kolače.
Svetlana je ekonomista i u penziji je već 14 godina, dok je Olga radila kao stomatolog do pre dve godine. Za akciju su saznale posredstvom društvenih mreža i rešile da budu deo tima.
Ne odlučuju se mnogi da se u penziji ponovo zaposle. Ali ne i ove bake koje sa još pet penzionerki žele da pokažu šta umeju. I opravdaju naziv „Superbake“.

U tome im pomaže Mario koji je i inicijator ove akcije. Inspirisala su ga brojna socijalna preduzeća koja je viđao po Evropi, ali i strast prema slatkišima.
„Naš sledeći korak je kampanja koju vodimo na platformi Indigogo. Na taj način želimo da prikupimo najmanja moguća sredstva da bi se otvorila i opremila kuhinja u kojoj bi bake radile i to je neki prvi korak, a onda neki naredni korak bi bio da zapravo otvorimo neki prostor-poslastičarnicu u kojoj bi se ti kolači i prodavali“, ističe Mario Milaković, pokretač ideje „Superbake“.
Tokom kampanje koja traje 12 dana prikupili su polovinu zacrtane sume od 5.000 dolara. Svi koji žele da ih podrže mogu to učiniti na internet sajtu Indigogo (Indiegogo) ili već sutra na Bajlonijevom noćnom marketu
gde će super bake predstaviti svoje kolače.
Pripremila Višnja Višnjić za RTS