SVE TITOVE LJUBAVI: Ali samo JEDNA je ostavila trag do kraja njegovog života

Život predsednika SFRJ Josipa Btoza Tita ni do današnjih dana ne prestaje da nas intrigira.

tito
Njegov ljubavni život posebno privlači pažnju, budući da se pouzdano zna da je Josif Broz bio veliki ljubitelj žena. Ženio se četiri puta, a imao je najmanje isto toliko ljubavnica.

SVE TITOVE ŽENE

Prvi brak Tito je sklopio sa Ruskinjom Pelagijom Belousovom. Venčanje je obavljeno dok je on bio u zarobljeništvu, a u ovom braku Tito je dobio svog prvog sina, Žarka.
Od Pelagije Tito se razveo početkom 1936. godine, a već šest meseci kasnije, ponovo se oženio u Moskvi. Ovoga puta Nemicom, Lucijom Bauer.

pelagija
Pelagija

 

Zbog partijskih obaveza Tito je napustio Moskvu i otišao u Pariz, a Lucija Bauer je doživela tragičnu sudbinu.
Steljana je 1937. godine u Moskvi pod sumnjivom optužbom da je bila nemački špijun.

Već tada Tito je bio u vezi sa Slovenkom jevreskog porekla, Hertom Has, sa kojom će, dve godine kasnije, živeti u Zagrebu. Iz te vanbračne zajednice rodio se Titiv drugi sin, Miša. Malo pre njegovog rođenja 1941, Tito napušta Hertu i odlazi za Beograd.

Pročitajte i  Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

Nakon toga Herstina sudbina nije bila nimalo laka.

Nakon Titovog odlaska ostala je sama da živi u Zagrebu u poodmakloj trudnoći.

drug tito
Kanije će je uhapsiti ustaše, ali će 1943. biti razmenjena za grupu nemačkih stručnjaja zarobljenih u Bosni, koji su tragali za uranom za Hitlerovu atomsku bombu.

Po oslobođenju, srela je Tita. Međutim, on je tada već bio u ljubavnoj vezi sa možda i najvećom svojom ljubavi…

KO JE BILA DAVORJANKA PAUNOVIĆ


Davorjanka Paunović rođena je 1921. godine. Poreklom je bila Požerevljanka, a na studijama na Filozofskom fakultetu zabavljala se sa Jovom Kapičićem, narodnim herojem i upravnikom Golog otoka. Oboje su bili članovi Komunističke partije, a njihovi savremenici kažu da su bili najlepši par na univerzitetu.

Nakon godinu dana zabavljanja, Davorjanka je u martu 1941. otišla na partijski zadatak sa Josipom Brozom.

Pročitajte i  Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

tito i žena davorjanka

Jovu nije smela ništa da kaže o svom putu – takva su vremena bila – osim da odlazi. Na rastanku je mnogo plakala…

Počeo je rat. Dvoje zaljubljenih sreli su se opet početkom januara 1942. godine. Jovo Kapičić podnosio je Titu izveštaj o porazu Lovćenskog odreda, čiji je komesar bio – tada je prvi put u životu video vrhovnog komandanta – kad su otvorila vrata Titove kancelarije… i kroz njih prošla Davorjanka.

O sledećem susretu Davorjanke i Jova zabeleženo je Jovovo sećanje:

„Šetajući gradom u maloj, uskoj, popločanoj ulici, vidio sam kako proljeteše dva konjanika. Prođoše pedesetak metara, pa stadoše… Jedan konjanik krenu ka nama. Odmah sam ga prepoznao. Tito. Pitao me gdje sam, zašto se nijesam javio. Počeo sam da se pravdam, bi mi neprijatno, pa skrenuh pogled na drugu stranu, ka drugom konjaniku. I tada je ugledah… U momentu mi je sve bilo jasno. Davorjanka je stajala i gledala me ukočeno. Čekala je Tita…“, zapisala je Tamara Nikčević herojevo sećanje u knjizi „Goli otoci Jova Kapičića“.

Pročitajte i  Radost za žene: Prolećno cveće koje će vam ulepšati baštu i terasu

tito

Ceo rat uz Tita

Davorjanka, 29 godina mlađa, bila je uz Tita tokom celog rata. Neki su kazivali da je toliko temperamentno vodila ljubav da je borcima bilo neprijatno zbog jecaja i uzdaha koji su dopirali iz Titovog šatora. Imala je veliki uticaj na Tita, a u vreme nemačkog desanta na Drvar čak ga je ubedila da se, zajedno s njom, preda Nemcima, jer je situacija izgledala bezizlazno. Tek kada mu je Sreten Žujović zapretio da će ga ubiti, Tito je odustao od predaje…

Davorjanka Paunović umrla je od tuberkuloze u proleće 1946. Po Titovom naređenju, sahranjena je u krugu Belog dvora. Hteo je da i mrtva bude u njegovoj blizini.

Iste godine su mu funkcioneri vojne bezbednosti doveli kao družbenicu Ličanku Jovanku Budisavljević…

Jovanka i Tito na doceku Nove godine.