Свечана академија у Мионици у част Жарка Милановића: Најталентованији ученици на поклон добили виолине

0
556

Најталентованијим ученицима Основне музичке школе у Мионици на поклон су добили нове виолине које су им уручене на свечаној академији посвећеној једном од најпознатијих српских виолиниста Жарку Милановићу, рођеном Мионичанину, дугогодишњем шефу Народног оркестра Радио Београда. Виолине су поклон општине Мионица а добили су их Неда Марковић, ученица другог разреда и Лука Павловић, ученик четвртог разреда Основне музичке школе „Живорад Грбић“, издвојено одељење у Мионици.

-Општина Мионица чува сећање на своје суграђане. Прошле године смо први пут организовали свечану академију у част Жарка Милановића, а ове године смо то и наставили. У обавези смо да негујемо праве вредности. Општина брине о младим и талентованим нараштајима. Желим да честитам полазницима музичке школе издвојеног одељења у Мионици на наградама и уложеном труду. Верујем да ће Неда и Лука бити успешни и да ће на новим виолинама стварати музику у којој ћемо сви уживати, а можда и једног дана постати руководиоци оркестра по узору на Милановића-рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

На свечајној академији наступила су етно група “Миона” из Мионице и гудачки оркестар музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева. Присутнима су се обратили и Јован Вукотић, председник главног одбора Удружења за неговање стваралаштва Жарка Милановића из Београда, Асен Тодоров, терц-мајстор у Народном оркестру Жарка Милановића из Београда и Сузана Радовановић Перић, директорка музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева.

– У жељи да у свим областима афирмише знаметните суграђане и претке, општина Мионица и Културни центар  су у знак поштовања, прошле године установилисвечану академију посвећену Жарку Милановићу – рекао је Јанковић.

Жарко Милановић рођен је 1920. године у Мионици у учитељској породици. Због потребе службе, селе се у Скопље, где остају до 1929. године, а потом трајно прелазе у Београд. На његову иницијативу, основан је Омладински народни оркестар у продукцију Радио Телевизије Србије. Жарко је из анонимности извео многе певаче и инструменталисте, а са својим Оркестром суделовао је у великом броју позоришних предства са сценском музиком у Народном позоришту у Београду. Неки од њих су и Глишићева „Подвала“, „Коштана“, „Ивкова Слава“ и многи други.

Најталентованији ученици на поклон добили виолине

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име