Важна је едукација: Жене често не знају шта је насиље у породици

0
366

На јучерашњој трибини у Обреновцу саопштено да је добро што се о насиљу покреће дијалог, то је корак ближе решењу

Добробит целе наше државе је здрава породица. Она је основ свега – здравља, успеха, просперитета, закључено је на јучерашњој трибини у Обреновцу посвећеној насиљу над женама.

Олга Миросављевић, председница Комисије за здравље, бригу о деци и породици, родну равноправност и социјална питања, појаснила је да се то тело, између осталог, бави и бригом о деци и породици, али и родном равноправношћу.

– Сви који трпе насиље добијају од нас информације на трибинама које држимо по месним заједницама како да га превазиђу, како да се одбране од насилника – каже она.

Даница Тарабић Чоланић, дипл. социолог, појаснила је да су едукативне трибине на тему родно заснованог насиља одржане у свим месним заједницама на територији градске општине Обреновац.

– Породица је, нажалост, често упориште насиља. Данас се на ову тему покреће друштвени дијалог, што је један корак ближе решењу овог проблема. На терену сам приметила да, нажалост, наше суграђанке нису довољно информисане, али нас је посебно радовало што су се неке од њих отварале и говориле о својој ситуацији у вези с насиљем или у окружењу. Као главни разлог због кога ћуте о насиљу наводиле су економску зависност, сопствену незапосленост, више деце о којој не могу саме да се старају.

Докторка из Дома здравља Обреновац Драгана Огњеновић истакла је да њена искуства с терена показују да жене често не знају шта је све насиље.

– Оне сматрају да ако добију једне добре батине, да је само то насиље, а често мисле да су можда и саме биле криве. Преиспитују се – да ли је ручак био хладан, да ли је веш био неиспеглан, да ли је дете добило лошу оцену у школи, па смо зато кроз разговоре покушале да им објаснимо да су и економско насиље, сексуално, психичко и друга такође насиље. Резултати нашег рада су се врло брзо показали.

Ана Зечевић Гољић, руководилац Центра за социјални рад у Београду, одељење Обреновац, истакла је да друштво нема толеранцију на насиље и да је обавеза свих грађана да на свако сазнање о насиљу обавесте институције, пре свега полицију.

– Насиље у породици је специфично јер жртву и починиоца веже емотивна веза. Насиље у породици је кршење основних људских права, па је кривично дело за које је запрећена казна затвора од три месеца до 10 година.

Мирчета Миликић, начелник полицијске станице Обреновац, навео је да поступање полиције компликује то што често жртве насиља одустану од својих пријава након неког времена.

– Сваког другог дана имамо случај насиља у породици. Криза није драстично повећала број пријава, али јесте у некој мери – констатовао је он.

Трибина је одржана у склопу пројекта који подржава Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име