Идеалан колач када вам у госте дође свекрва: Укусна посластица, и за посне и за мрсне дане

0
2066

Колач звани “свекрвино око” идеална је посластица за све који воле комбинацију суве смокве + ораси, али и како му сам назив каже, пригодан десерт када вам у госте дође свекрва. Ко је кумовао називу овог колача, нисмо успели да сазнамо, али смо сигурни да ниједна свекрва неће остати равнодушна на ваше мале посластичарске тајне.

Потребно вам је: 30 сувих смокава, 16 кашика воде, 300 грама шећера, 250 грама маргарина за колаче – може и посни, 300 грама млевеног кекса – петит, плазма, посни, који год имате; 100 грама чоколаде за кување, 30 половина ораха и млевени ораси за ваљање куглица.
Припрема: Најпре смоквама одсеците врхове и потопите их два сата у врелу воду да потпуно омекшају. Исцедите их и у сваку суву смокву увуците по једну половину језгра ораха. Потом растопите 300 грама шећера са 16 кашика воде и пустите да кључа 3 минута. Додајте маргарин, кекс и чоколаду па оставите да се прохлади. Од охлађене смесе правити куглице а у средину стављајте смокве у којима су језгра ораха. Обликоване куглице потом умачите у растопљену чоколаду или их уваљајте у млевене орахе или кокос. Оставите да се стегну па онда сваку куглицу пресеците на пола.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име