“Ко тебе каменом, ти њега хлебом”: Празнујемо Светог Јована Милостивог, свеца доброте

0
6071

Свети Јован Милостиви умро је 620. године у изгнанству, бежећи под налетом Персијанаца на Византију. И тада је и даље говорио да се непријатељу не треба светити, већ да треба поштовати правило из Новог завета: “ко тебе каменом – ти њега хлебом.”

Православни верници данас славе Светог Јована Милостивог, патријарха Александријског који је живео крајем шестог и почетком седмог века.

Рођен је на Кипру, а родитељи су га од малена хришћански васпитавали. Назив Милостиви добио је због своје благе природе и инсистирања на забрани прогона оних који нису хришћани.

За време свог десетогодишњег мандата у Александрији најстроже је кажњавао сваки прогон јеретика и нехришћана. Тврдио је да ће њима Бог судити, а да ми на земљи “морамо прихватити људе онаквима какви јесу”.

– Ако желиш благодарства, не тражи га у нечијој крви већ у његовој доброти, јер доброта је једино благодарство – говорио је Јован Милостиви, наглашавајући тако да се људи не смеју делити по нацији, раси и вери.

Свештиници патријаршије Александријске константно су му замерали што је помагао нехришћанима, слушајући сваки њихов проблем. Предање каже да му једном дошла једна неверница која је тврдила да је лажно оптужена да није девица. Иако су га свештеници саветовали да је не прими, Јован им одговорио: “Ако ја њу не примим, како ћу онда тражити од Бога да после мене прими”.

Свети Јован Милостиви умро је 620. године у изгнанству, бежећи под налетом Персијанаца на Византију. И тада је и даље говорио да се непријатељу не треба светити, већ да треба поштовати правило из Новог завета: “ко тебе каменом – ти њега хлебом”.

Јована Милостивог обележавају све хришћанске цркве и сматрају га свецем доброте. Због тога се верује да на данашњи дан треба да будете милостиви према свакоме ко затражи вашу помоћ.

Слави се као крсна слава.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име