Славимо светог Јована Златоустог: До поноћи испоштујте ове обичаје како вас не би пратило проклетство

0
4350
Фото: Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=332744

Српска православна црква 26. новембра прославља Светог Јована Златоустог, цариградског патријарха и једног од три Света јерарха.

Он је и аутор књиге “О свештенству”, а због својих реторичких способности добио је надимак “Златоусти”. Данас се цени у целом хришћанском свету, а наводно је за живота био омиљен међу обичним народом коме се радо обраћао и тумачио Свето писмо.

Свети Јован Златоусти је био велики борац против јеретика

Рођен је у Антиохији 354. год. Учећи грчку филозофију Јован се згнуша на грчко незнабоштво и усвоји веру хришћанску као једину и свецелу истину. Примио је крштење од Мелетија, патријарха Антиохијског, по смрти родитеља замонашио се и почео се строго подвизавати. Тада је написао књигу “О свештенству”, а убрзо су му се јавили и Свети апостоли Јован и Петар проричући му велику службу, велику благодат, али и велико страдање.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Када је требало да буде посвећен за свештеника, анђео божји се истовремено јавио и патријарху Флавијану (после Мелетија) и самом Јовану.А када га патријарх рукополагаше, видеше сви бела светла голуба над главом Јовановом. Прослављен због мудрости, подвига и силе речи, Јован је по жељи цара Аркадија изабран за патријарха Цариградског.

Учинио је многа велика дела и исправке као патријарх

Написао нарочити чин свете литургије, постидео јеретике, растумачио Свето писмо својим златним умом и језиком и оставио цркви многе драгоцене књиге својих беседа. Због свега тога, народ га је прославио, а завидљивци омрзнули, док га је царица два пута послала у изгнанство. У изгнанству је провео три године, скончавши на Крстовдан 14. септембра 407. год. у месту Коману у Јерменији.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Пред смрт су му се опет јавили Свети апостоли Јован и Петар, као и Свети мученик Василиск (22. маја), у чијој цркви је примио последње причешће.

“Слава Богу за све!” беху његове последње речи, и с тим речима душа се Златоустог пренесе у Рај. Од Златоустових моштију, глава му почива у Успенском храму у Москви, а тело у Ватикану у Риму.

С обзиром на то да су српска традиција и вера богате обичајима који се морају поштовати на свеце издвајамо оне који су везани за данашњи дан:

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Наиме, према веровању наших старих, онај ко на данашњи дан прекине нит (жицу) прекинуо је и свој живот. Зато се 26. новембра до поноћи никако не смеју употребљавати игле за шивење и плетење, као ни разбој за ткање.

Свети Јован Златоусти у Србији се сматра једним од најученијих светитеља, па се верује да се на данашњи дан “ваља” узети нека драга књига и из ње прочитати макар део, за свој душевни мир и светитељев благослов.

Поред 26. новембра, 27. јануара се обележава пренос његових моштију из јерменског села Комана у Цариград 438. године.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име