Славимо светог Јована Златоустог: До поноћи испоштујте ове обичаје како вас не би пратило проклетство

0
4114
Фото: Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=332744

Српска православна црква 26. новембра прославља Светог Јована Златоустог, цариградског патријарха и једног од три Света јерарха.

Он је и аутор књиге “О свештенству”, а због својих реторичких способности добио је надимак “Златоусти”. Данас се цени у целом хришћанском свету, а наводно је за живота био омиљен међу обичним народом коме се радо обраћао и тумачио Свето писмо.

Свети Јован Златоусти је био велики борац против јеретика

Рођен је у Антиохији 354. год. Учећи грчку филозофију Јован се згнуша на грчко незнабоштво и усвоји веру хришћанску као једину и свецелу истину. Примио је крштење од Мелетија, патријарха Антиохијског, по смрти родитеља замонашио се и почео се строго подвизавати. Тада је написао књигу “О свештенству”, а убрзо су му се јавили и Свети апостоли Јован и Петар проричући му велику службу, велику благодат, али и велико страдање.

Pročitajte i  Бурна љубав Емира Кустурице: Посрећило му се тек из ЧЕТВРТОГ ПУТА, своју жену је оставио, па хтео да БИЈЕ ЊЕНЕ УДВАРАЧЕ!

Када је требало да буде посвећен за свештеника, анђео божји се истовремено јавио и патријарху Флавијану (после Мелетија) и самом Јовану.А када га патријарх рукополагаше, видеше сви бела светла голуба над главом Јовановом. Прослављен због мудрости, подвига и силе речи, Јован је по жељи цара Аркадија изабран за патријарха Цариградског.

Учинио је многа велика дела и исправке као патријарх

Написао нарочити чин свете литургије, постидео јеретике, растумачио Свето писмо својим златним умом и језиком и оставио цркви многе драгоцене књиге својих беседа. Због свега тога, народ га је прославио, а завидљивци омрзнули, док га је царица два пута послала у изгнанство. У изгнанству је провео три године, скончавши на Крстовдан 14. септембра 407. год. у месту Коману у Јерменији.

Pročitajte i  Будите добар гост на слави: Како се правилно иде на славу

Пред смрт су му се опет јавили Свети апостоли Јован и Петар, као и Свети мученик Василиск (22. маја), у чијој цркви је примио последње причешће.

“Слава Богу за све!” беху његове последње речи, и с тим речима душа се Златоустог пренесе у Рај. Од Златоустових моштију, глава му почива у Успенском храму у Москви, а тело у Ватикану у Риму.

С обзиром на то да су српска традиција и вера богате обичајима који се морају поштовати на свеце издвајамо оне који су везани за данашњи дан:

Pročitajte i  Српска лепотица по чијем лику је насликана Косовка девојка: Београђанка чијој се лепоти дивио славни Урош Предић

Наиме, према веровању наших старих, онај ко на данашњи дан прекине нит (жицу) прекинуо је и свој живот. Зато се 26. новембра до поноћи никако не смеју употребљавати игле за шивење и плетење, као ни разбој за ткање.

Свети Јован Златоусти у Србији се сматра једним од најученијих светитеља, па се верује да се на данашњи дан “ваља” узети нека драга књига и из ње прочитати макар део, за свој душевни мир и светитељев благослов.

Поред 26. новембра, 27. јануара се обележава пренос његових моштију из јерменског села Комана у Цариград 438. године.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име