Свети Лаврентије: Ноћас погледајте у небо и ако видите овај знак од свеца можете тражити било шта

0
12807
Foto: Jutjub/printskrin

Верници данас славе Светог Лаврентија.

Верује се да је Свети Лаврентије лечио слепце, те је међу народом веома поштован светац.

У време највећих прогона верника Свети Лаврентије био је архиђакон хришћанске заједнице. Бринуо се о сиромашнима и чувао је и надгледао имовину цркве.
И поред великих и стравичних прогона, Свети Лаврентије није одустајао од хришћанства ни напустио веру христову.

Пред властиту смрт папа Сикст му је рекао да ће бити подвргнут страшном мучењу и понижењу.

Међутим, Свети Лаврентије остварење овог пророчанства поднео је сасвим мирно.
Сакрио је све црквене списе и драгоцености, да се неверници не би дочепали њих, па је у народу остао запамћен и као заштитиник библиотекара.

Pročitajte i  Краљ Милутин није једини био ожењен девојчицом: Његов син Стефан Дечански оженио се принцезом година свог сина Стефана Душана

Права чуда Светог Лаврентија наступила су тек пошто је бачен у тамницу. Верује се да је само додиром руке затворенике излечио од слепила. Због својих чудотворних дела, бачен је на тешке муке. Ни у тим тренуцима није се одрекао Христа, а чак је и цара саветовао да се одрекне лажних богова. Због тога је стављен у гвоздени сандук испод кога је заложена ватра.

Pročitajte i  14 правила за одлажење у цркву: Ако желите заиста да будете синови Христови испоштујте 14 канонских услова

Пекући се на огњу, Свети Лаврентије захваљиваше Богу и ругаше се цару због незнабоштва. Неки оновремени списи чак говоре о томе да је у једном моменту својим мучитељима рекао: “Ова страна је готова, окрените ме и загризите!”. Тако је и умро, непоколебан у своја уверења. Због тога што је увек био ведрог и веселог духа, чак и у тренутку своје смрти, народ верује да се данас треба што више смејати.

Pročitajte i  Мудра српска кнегиња Персида: Родила је десеторо деце, била савладар свом супругу, а Турци су јој поклонили дар, јединствен у читавој њиховој историји

Постоји још један занимљив обичај везан за дан Светог Лаврентија. Пошто је август, када пада и његов дан, познат по кишама метеора које шарају и улепшавају небо, стари су од давнина говорили да су то заправо “сузе Светог Лаврентија”. Верује се да, ко год ноћас види звезду падалицу, може тражити од овог светитеља испуњење једне жеље. И он ће је сигурно услишити.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име