TESLA I FENJERDŽIJA: Srpski animirani film koji slavi genijalnost jednog od najvećih svetskih pronalazača

0
292

Nikola Tesla, slavni naučnik srpskog porekla, bio je inspiracija za mnoga umetnička dela, pa je tako poslužio i kao inspiracija za jedan crtani film animatorima beogradskog studija Ringišpil.

tesla

Umetnici ovog studija osmislili su zanimljiv scenario za crtani:

Tesla, nakon što što je njegov projekat u laboratoriji na Long Ajlendu ispao neuspešan, zaposlio se kao električar. Tu je i devojčica koja saznaje da njen svet nije stvaran, već da je deo sna velikog naučnika i da od nje zavisi hoće li naučnik ostvariti svoj san i napraviti mašineriju čuda.

Pročitajte i  Beograd je izmenio čak 15 imena u svojoj istoriji: Svi znamo za Singidunum, a evo koja su ostala

Pošto nijedna državna organizacija nije našla za shodno da finansira ovaj projekat, grupa umetnika je na popularnom Kickastarter-u započela akciju prikupljanja novca da bi realizovala svoju ideju. Odziv publike je bio odličan. U odnosu na ciljanih 6 500 dolara, prikupljeno je više 30 000 dolara.

Na realizaciji ovog filma, čiji je naziv Tesla i fenjerdžija, radilo se još od 2012. godine. Pogledajte kako izgleda crtani lik Nikole Tesle:

U najavi je bilo i pravljenje dugometražnog animiranog filma o Tesli: U snu svet, koji je 2015. prošao na velikom evropskom konkursu Cartoon Movie u Lionu, na kome se okupljaju naveći svetski distributeri i finansijeri studija za animaciju. Film U Snu svet prati dvanaestogodišnju devojčicu Adu, koja otkriva da je ceo njen svet zapravo Teslin svet, koji polako počinje da gubi snagu.

Pročitajte i  „Ako budem imao ćerku zvaće se Milica“: Devojčica sa Kosova i francuski vojnik pronašli se posle 20 godina traganja

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime