TUMAČENJE ULOGE ŽIVOTINJA U SVETOM PISMU: Jedna je čak bila i znak raspoznavanja među hrišćanima

0
2191

Krotko, blago, nevino jagnje predstavlja i Isusa Hrista – žrtvu za dobro svih ljudi. Paun čije meso, po verovanju, ne truli, simboliše besmrtnost .

preuzmi

Riba je kod prvih hrišćana, u vreme progona, bila znak raspoznavanja, ali i zavet ćutanja.

Među životinjskim svetom, najvažniji hrišćanski simboli su riba, golub, jagnje, lav i mitološki konj jednorog.

Pročitajte i  Чудесан манастир Лешје: У њему се чува честица крста на ком је распет Христос, а сам изглед храма је као из руских бајки

Good_Shepherd_04

Najstariji simbol je riba koja je bila znak raspoznavanja među hrišćanima jer oni, kako se tumači, “plivaju u vodama i burama života”.Crteže ribe nalazimo po katakombama i pećinama u kojima su se hrišćani, u vreme progonstva od mnogobožaca, tajno okupljali i obavljali verske obrede.

Riba je u to vreme bila i znak zaveta ćutanja (“ćutaćemo kao ribe o pripadnosti hrišćanstvu”) – riba kod hrišćana označava besmrtnost i uskrsnuće, a sa vinom i kotaricom hleba simbol je pričešća i tajne večere.Tri ribe s jednom glavom označavaju “trojednost” svete Trojice, a tri prepletene ribe su simbol krštenja u znaku svete Trojice.

Pročitajte i  О искушењима и увредама: Ако наиђу ствари које те жалостe и љуте, обрати се Богу

images (1)

Riba, hleb i vino predstavljaju još i Isusa Hrista.
Zato nije slučajno što su, tokom Badnje večeri, uoči praznika rođenja Hristovog (Božića) na trpezi obavezne ove namirnice, kao i so, med i sveća.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име