Уметност која се негује у Мионици: Посетите Ткачки двор Ракари и научите основе ткања од врхунског мајстора тог заната

0
2637
Извор: Пинтерест

Ткачки двор Ракари представља културно еколошко занатско удружење, које се налази у селу Ракари на територији општине Мионица. Удружење је основала Загорка Стојановић, српска сликарка, таписерист и костимограф, са великом жељом да преноси ткање свима који имају потребу да нитима остварују своје потребе за уметношћу. Загорка је велика београдска самостална уметница која се бави  илустрацијом, модним костимом, сценографијом, костимографијом и таписеријом. Усавршавала се на студијским путовањима у Италији и Пољској. Учествовала  је на више од седамдесет колективних  изложби у свету где је увек са поносом  представљала своју земљу. Организовала је преко четрдесет самосталних изложби, а уједно је и добитница 12 награда за таписерије и костиме. Њене таписерије красе многе  просторе модерне архитектуре. Загоркине савршене таписерије и иконоткања, са златним нитима Ахтирском Богородицом, стигле су до приватних збирки и музеја , Америке и Јужне Африке.

Била је костимограф у многим позориштима широм екс Југославије, Румуније и Француске (до сада је урадила костиме за више од сто представа). У многим филмовима, ТВ серијама, драмама, шоу програмима, ТВ преносима носили су се њени костими. 1998. године снимила је ТВ фељтон „ Загорка “ у продукцији РТС.

У дворишту имања дарује “Позорницу под липом” (липа је стара преко 150 година) на којој се сваке године одржавају представе. Загорка жели да чувајући част и чистоту нашег наслеђа сачува памет и здравље. Представила је у нашој јавности шик шајкаче од неочекиваних материјала, као најбољи осавремењени сувенир, јер је шајкача незаобилазни део наше ношње.

Извор: Загорка.инфо

Загорка Стојановић данас живи и ствара у Ракарима, између Мионице и Бање Врујци. Ткање је одабрала јер сматра да је народу у сваком времену важно да препозна своју традицију. У Ракарима је обновила домаћинство Стојановић и наставила традицију отворене домаћинске куће.

Извор: Загорка.инфо

Ова врсна уметница светског гласа, своје богато знање и искуство у ткању  са великом љубављу преноси на разним курсевима, летњим школама и радионицама које организује.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име