Živopisni gradić smešten u srcu Srbije: Upoznajte Svilajnac kroz njegovu bogatu i raznoliku turističku ponudu

0
1285

U samom centru Srbije, na ušću dveju prelepih reka, Resave i Velike Morave, u Pomoravskom okrugu, smešten je Svilajnac. Nalazi se na samo 110 km od Beograda a 7 km od izlaza sa auto-puta (E-75).

Svilajnac

Svilajnac se prvi put spominje u turskim zapisima davne 1467. godine, a ime je dobio po svili koja se u to vreme intenzivno proizvodila i prodavala na ovim prostorima. Svilajnac leži na plodnom ravničarskom tlu Donje Resave, čija se nadmorska visina kreće od 100 do 390 metara. Ravničarsko-brežuljkasti reljef pogoduje poljoprivredi koja je najzastupljenija delatnost ovog kraja. Zbog činjenice da leži na dve reke, Svilajnac je omiljeno mesto za sve ljubitelje ribolova, koji u ovom mestu pronalaze svoju oazu mira. Doline reka su izuzetno pogodne za izgradnju saobraćajnica i povezivanje sa drugim krajevima zemlje.

Pročitajte i  Crkva Svete Petke na Kalemegdanu: Mesto hodočašća svakog 27. oktobra i lekovito izvorište čudotvorne svete vode
Svilajnac

Na samo nekoliko kilometara od centra grada nalazi se u narodu poznata “Resavska Sveta gora” u okviru koje se nalazi šest srednjovekovnih manastira i crkava koje se nalaze na obalama Velike Morave i Resave. Prelepa priroda okružuje ovaj verski kompleks koji je od izuzetne važnosti za ovaj kraj ali i celu zemlju.

Pročitajte i  Stari most koji važi za najlepši u Srbiji: Nekada je imao važnu ulogu, a danas malo ko za njega zna
Crkva polubrvnara
Manastir Zlatenac

Svilajnac je danas najpoznatiji po Prirodnjačkom centru Srbije, koji predstavlja najveći projekat u oblasti nauke u našoj zemlji i van njenih granica, i ujedno pozicionira Svilajnac kao atraktivnu turističku destinaciju za koju su zainteresovani turisti iz celog sveta. U prirodnjački muzej organizovano dolaze školske ekskurzije iz zemlje, regiona i mnogih država iz Evrope. Poseta Prirodnjačkom muzeju predstvalja pravi mali raj za roditelje sa decom koji iz svih krajeva zemlje i regiona dolaze da se upoznaju sa geološkim vremeplovom, stenama i mineralima našeg kraja i ono što je za najmlađe najinteresantnije, čarobnim svetom dinosaorusa.

Pročitajte i  Pokrov Presvete Bogorodice: Evo šta OBAVEZNO treba da urade žene koje žele da dobiju dete, a ne mogu!
Prirodnjački centar Srbije

Svilajnac je poznat kao mesto razvijenog zanatstva i trgovine, i predstvalja povoljno tle za domaće i strane investitore koji se sve vise odlučuju da svoj kapital ulažu u ovaj grad.

Veliki broj manifestacija se u toku godine organizuje na teritoriji opštine Svilajanac, a među najpoznatijim i najatraktivnijm su: Sinđelićevi dani, Bele poklade, Međunarodni Resavski sajam poljoprivrede, moto skup, gulišijada u Dublju, sportsko-kulturno leto i veliki letnji vašar.

Manifestacija Gulašijada

Doživite Svilajnac na svoj način, upoznajte ga kroz srednjovekovne manastire i crkve, prirodnjački muzej, prirodne lepote i pejzaže ravničarskog predela koji ostavljaju bez daha.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime