Живописни градић смештен у срцу Србије: Упознајте Свилајнац кроз његову богату и разнолику туристичку понуду

0
2183

У самом центру Србије, на ушћу двеју прелепих река, Ресаве и Велике Мораве, у Поморавском округу, смештен је Свилајнац. Налази се на само 110 км од Београда а 7 км од излаза са ауто-пута (Е-75).

Svilajnac

Свилајнац се први пут спомиње у турским записима давне 1467. године, а име је добио по свили која се у то време интензивно производила и продавала на овим просторима. Свилајнац лежи на плодном равничарском тлу Доње Ресаве, чија се надморска висина креће од 100 до 390 метара. Равничарско-брежуљкасти рељеф погодује пољопривреди која је најзаступљенија делатност овог краја. Због чињенице да лежи на две реке, Свилајнац је омиљено место за све љубитеље риболова, који у овом месту проналазе своју оазу мира. Долине река су изузетно погодне за изградњу саобраћајница и повезивање са другим крајевима земље.

Svilajnac

На само неколико километара од центра града налази се у народу позната “Ресавска Света гора” у оквиру које се налази шест средњовековних манастира и цркава које се налазе на обалама Велике Мораве и Ресаве. Прелепа природа окружује овај верски комплекс који је од изузетне важности за овај крај али и целу земљу.

Crkva polubrvnara
Manastir Zlatenac

Свилајнац је данас најпознатији по Природњачком центру Србије, који представља највећи пројекат у области науке у нашој земљи и ван њених граница, и уједно позиционира Свилајнац као атрактивну туристичку дестинацију за коју су заинтересовани туристи из целог света. У природњачки музеј организовано долазе школске екскурзије из земље, региона и многих држава из Европе. Посета Природњачком музеју предстваља прави мали рај за родитеље са децом који из свих крајева земље и региона долазе да се упознају са геолошким времепловом, стенама и минералима нашег краја и оно што је за најмлађе најинтересантније, чаробним светом диносаоруса.

Prirodnjački centar Srbije

Svilajnac je poznat kao mesto razvijenog zanatstva i trgovine, i predstvalja povoljno tle za domaće i strane investitore koji se sve vise odlučuju da svoj kapital ulažu u ovaj grad.

Veliki broj manifestacija se u toku godine organizuje na teritoriji opštine Svilajanac, a među najpoznatijim i najatraktivnijm su: Sinđelićevi dani, Bele poklade, Međunarodni Resavski sajam poljoprivrede, moto skup, gulišijada u Dublju, sportsko-kulturno leto i veliki letnji vašar.

Manifestacija Gulašijada

Доживите Свилајнац на свој начин, упознајте га кроз средњовековне манастире и цркве, природњачки музеј, природне лепоте и пејзаже равничарског предела који остављају без даха.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име