Ускршња погача прави се у рану зору: Најбољи рецепт који ће одушевити ваше укућане

0
466
Foto: Jutjub/printskrin

Ускршња погача традиционално се прави у рану зору на сам дан Васкрса. У њу се утискује офарбано јаје, а служи се укућанима уз доручак.

Ево шта вам је потребно за ускршњу погачу.

Састојци:

250 мл млека
250 мл воде
40 гр квасца
1 кашика шећера
2 кашичице соли
50 мл уља
600 – 700 гр брашна ( ја сам ставила 200 гр интегралног брашна и остатак пшенично )
125 гр марграрина
100 гр сира
1 жуманце
семенке лана

Pročitajte i  Пита са сиром и копривом од готовох кора: Најздравија икад за све љубитеље теста

Припрема:

Помешати топло млеко и топлу воду, па додати квасац и шећер и размутити. Додати пола мере брашна па мешати кашиком. Додати 1 кашичицу соли, уље ( скоро све, оставити 1 кашику ). Све време мешати кашиком уз постепено додавање брашна. кад већ не можете да мешате замесите тесто.

Није потребно дуго месити јер сте кашиком већ добро израдили.

Умесити мекано и глатко, па намазати оним преосталим уљем и оставити да кисне 30 минута на топлом месту.

Pročitajte i  Први мај обележавамо као Празник рада, а не знамо да корене има у древним паганским празницима природе и слављењу исте

када је тесто накисло мало га премесити и развући у правоугаоник ( 35 x 55 цм )

Умутити маргарин, сир и 1 кашичицу соли па са овом смесом премазати развучено тесто.

Тесто сад уролати и савити у круг ( обруч )

Исећи ролат на траке 1 – 2 цм дебљине, али траке не сећи до краја, остављати мало не исечено да би де погача имала на чему држати.

Pročitajte i  Једноставна фраза монаха која ми је променила живот: После овога престала сам да бринем шта ће бити сутра

Сваку другу траку извртати унутар обруча а траке између мало изокретати.

Направити 5 лоптица од алуминијумске фолије и убости их на места где ће бити јаја.

Оставити так ода кисне, па премазати погачу жуманцетом и посути ланеним семеном.

Ставити да се пече на 180 степени око 30 минута.

Kада се погача испекла куглице од фолије повадити па на њихово место ставити Усршња јаја.

Пријатно.

Извор: Домаћи рецепти

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име