Uskršnja pogača pravi se u ranu zoru: Najbolji recept koji će oduševiti vaše ukućane

0
665
Foto: Jutjub/printskrin

Uskršnja pogača tradicionalno se pravi u ranu zoru na sam dan Vaskrsa. U nju se utiskuje ofarbano jaje, a služi se ukućanima uz doručak.

Evo šta vam je potrebno za uskršnju pogaču.

Sastojci:

250 ml mleka
250 ml vode
40 gr kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
50 ml ulja
600 – 700 gr brašna ( ja sam stavila 200 gr integralnog brašna i ostatak pšenično )
125 gr margrarina
100 gr sira
1 žumance
semenke lana

Pročitajte i  Potresne poruke đaka i civila pred streljanje u Šumaricama: "Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi"

Priprema:

Pomešati toplo mleko i toplu vodu, pa dodati kvasac i šećer i razmutiti. Dodati pola mere brašna pa mešati kašikom. Dodati 1 kašičicu soli, ulje ( skoro sve, ostaviti 1 kašiku ). Sve vreme mešati kašikom uz postepeno dodavanje brašna. kad već ne možete da mešate zamesite testo.

Nije potrebno dugo mesiti jer ste kašikom već dobro izradili.

Umesiti mekano i glatko, pa namazati onim preostalim uljem i ostaviti da kisne 30 minuta na toplom mestu.

Pročitajte i  Slavimo Svetog apostola Tomu: Veruje se da ovaj običaj obavezno svaki vernik treba da ispoštuje

kada je testo nakislo malo ga premesiti i razvući u pravougaonik ( 35 x 55 cm )

Umutiti margarin, sir i 1 kašičicu soli pa sa ovom smesom premazati razvučeno testo.

Testo sad urolati i saviti u krug ( obruč )

Iseći rolat na trake 1 – 2 cm debljine, ali trake ne seći do kraja, ostavljati malo ne isečeno da bi de pogača imala na čemu držati.

Pročitajte i  Još jedno proročanstvo Tarabića se obistinilo! Proroci iz Kremna TAČNO POGODILI šta će biti sa Srbijom posle korone

Svaku drugu traku izvrtati unutar obruča a trake između malo izokretati.

Napraviti 5 loptica od aluminijumske folije i ubosti ih na mesta gde će biti jaja.

Ostaviti tak oda kisne, pa premazati pogaču žumancetom i posuti lanenim semenom.

Staviti da se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.

Kada se pogača ispekla kuglice od folije povaditi pa na njihovo mesto staviti Usršnja jaja.

Prijatno.

Izvor: Domaći recepti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime