VAŽNA PORUKA DOSTOJEVSKOG: Izbegavajte laž i pazite na njenu veliku posledicu!

0
988

“Navažnije je – izbegavajte laž, svaku laž, naročito laganje samom sebi. Pazite na svoju laž i konrolišite je svaki čas, svaki trenutak. Izbegavajte gadljivost i prema drugima i prema sebi: to što vam se čini gadnim u sebi čisti se već samim tim što ste to primetili.

poruka dostojevskog

Takođe, izbegavajte strah…

Takođe, izbegavajte strah, iako je strah posledica svake laži. Ne plašite se nikada svoje malodušnosti u postizanju ljubavi, ne plašite se mnogo čak ni rđavih svojih postupaka. Žalim što vam ne mogu reći ništa utešnije jer aktivna ljubav, u poređenju sa onom iz maštanja, predstavlja surovu i zastrašujuću stvar. Sanjalačka ljubav čeka brzi podvig, brzo zadovoljenje i da ga svi posmatraju. Tu zaista dolazi dotle da čak i život čovek daje samo da ne bi dugo trajalo, da bi se što pre završilo, kao na sceni, da ga svi gledaju i hvale. A aktivna ljubav je – rad i istrajnost, za neke, možda, cela nauka.”

Pročitajte i  Oduvek sam živeo u najgorim vremenima: Momo Kapor BRUTALNO opisao suštinu života kod nas SAMO JE OVAKO ISPRAVNO ŽIVETI

poruka dostojevskog

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime