Лисине: Место где се укрштају водопад, пећине и света земља

0
5223

Србија има много скривених лепота. Тек савет добронамерних и обавештених пријатеља, може вас упитити у чуда природе које наша земља има и чува и да негде проведете сјајан викенд са породицом.

На истоку Србије, на падинама планине Бељанице, налазе се Лисине. Смештене су на око 20 километара од Деспотовца. Лисине су једна од најпопуларнијих дестинација у овом делу земље, првенствено због чињенице да се овде налази један од најлепших водопада у Србији. На неколико стотина метара од водопада налази се извор реке Велико Врело. Извор, река и водопад су од 1995. године заштићени уредбом Владе Републике Србије, као Споменик природе Лисине.

Долазак на Лисине не сме да протекне без посете свим атракцијама Великог Врела, па самим тим ни без одласка на извориште. Велико Врело спада у групу снажних крашких извора. Велики број подземних вода свој пут пробија кроз прелепо стеновито извориште. Од питоме и споре речице при извору, Велико Врело добија на снази. Само врело има изванредну воду за пиће, која је изузето хладна. Овај водопад није нешто импесивно велик, али је зато пун позитивне енергије. Ако кренете лео од водопада преко малог дрвеног мостића, видећете још један водопад али направљен људском руком. Ту се налази и млин,један леп раван простор пун цвећа и један етно ресторан делимично укопан у пећину.

Пут до извора Великог Врела је лепо уређен и испуњен је местима за излете. Дуж пута, као и уосталом у читавој околини, често се срећу гуштери зелембаћи.Низводно од водопада река Велико Врело пробија свој пут. На путу до подножја, дугом неколико стотина метара, налази се још пар ресторана.

Посебну атракцију ових угоститељских објеката чине рибњаци у којима се узгаја пастрмка. Пастрмка је иначе неизоставни специјалитет готово свих ресторана на Лисинама. Пут који води према Лисинама није баш идеалног квалитета. Свега километар од Деспотовца налази се Парк минијатура, у коме се могу видети модели средњевековних манастира.

На отприлике половини пута од Деспотовца до Лисина је одвајање за Ресавску пећину, као и за манастир Раваницу. Пут до Раванице води преко Сењског рудника, најстаријег активног рудника мрког угља у Србији. У повратку не треба пропустити ни манастир Манасија, смештеном на свега неколико километара од Деспотовца.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име