Lisine: Mesto gde se ukrštaju vodopad, pećine i sveta zemlja

0
4716

Srbija ima mnogo skrivenih lepota. Tek savet dobronamernih i obaveštenih prijatelja, može vas upititi u čuda prirode koje naša zemlja ima i čuva i da negde provedete sjajan vikend sa porodicom.

Na istoku Srbije, na padinama planine Beljanice, nalaze se Lisine. Smeštene su na oko 20 kilometara od Despotovca. Lisine su jedna od najpopularnijih destinacija u ovom delu zemlje, prvenstveno zbog činjenice da se ovde nalazi jedan od najlepših vodopada u Srbiji. Na nekoliko stotina metara od vodopada nalazi se izvor reke Veliko Vrelo. Izvor, reka i vodopad su od 1995. godine zaštićeni uredbom Vlade Republike Srbije, kao Spomenik prirode Lisine.

Dolazak na Lisine ne sme da protekne bez posete svim atrakcijama Velikog Vrela, pa samim tim ni bez odlaska na izvorište. Veliko Vrelo spada u grupu snažnih kraških izvora. Veliki broj podzemnih voda svoj put probija kroz prelepo stenovito izvorište. Od pitome i spore rečice pri izvoru, Veliko Vrelo dobija na snazi. Samo vrelo ima izvanrednu vodu za piće, koja je izuzeto hladna. Ovaj vodopad nije nešto impesivno velik, ali je zato pun pozitivne energije. Ako krenete leo od vodopada preko malog drvenog mostića, videćete još jedan vodopad ali napravljen ljudskom rukom. Tu se nalazi i mlin,jedan lep ravan prostor pun cveća i jedan etno restoran delimično ukopan u pećinu.

Put do izvora Velikog Vrela je lepo uređen i ispunjen je mestima za izlete. Duž puta, kao i uostalom u čitavoj okolini, često se sreću gušteri zelembaći.Nizvodno od vodopada reka Veliko Vrelo probija svoj put. Na putu do podnožja, dugom nekoliko stotina metara, nalazi se još par restorana.

Posebnu atrakciju ovih ugostiteljskih objekata čine ribnjaci u kojima se uzgaja pastrmka. Pastrmka je inače neizostavni specijalitet gotovo svih restorana na Lisinama. Put koji vodi prema Lisinama nije baš idealnog kvaliteta. Svega kilometar od Despotovca nalazi se Park minijatura, u kome se mogu videti modeli srednjevekovnih manastira.

Na otprilike polovini puta od Despotovca do Lisina je odvajanje za Resavsku pećinu, kao i za manastir Ravanicu. Put do Ravanice vodi preko Senjskog rudnika, najstarijeg aktivnog rudnika mrkog uglja u Srbiji. U povratku ne treba propustiti ni manastir Manasija, smeštenom na svega nekoliko kilometara od Despotovca.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime