Листићи: Феноменална старинска посластица по којој је чувен мачвански крај

Мачванску равницу романтично је описао јанко Веселиновић, а на „крилима маште“ насликао Милић од Мачве. Због обиља плодова пореди се са „богатом цуром“, па стога и градић у њеном средишту носи име Богатић. Од низа домаћих јела која се овде могу пробати чувено је пржено тесто „кроз шориће на листиће“, које се служи са сиром и белим луком или с пекмезом и џемом.

listići

Овај аутентични кулинарски специјалитет на бази укусне смеше направљене од брашна са мало масти, воде или млека, а са уобичајеним додацима као што су со или прашак за пециво, а по жељи и мало сира или јогурта, уобичајен је само за Мачву и један део Срема, те следствено томе ниједно друго подручје у Србији није карактерстично по овом јелу.

Потребно:

300 мл млека или јогурта
2 ком. јаја
1 кесица прашка за пециво
2 кашичице шећера
4 кашичице соли
4 кашике уља
700 г брашна+још додати по потреби

Припрема: У посуду за мешење прво сипајте половину брашна, затим додајте јаја, млеко или јогурт, со, шећер, уље, прашак за пециво па све добро измешајте варјачом, а затим додајте другу половину брашна и тесто израдите рукама.

Брашна треба додати још по потреби да се добије лепо глатко тесто, али да не буде тврдо. Тесто не мора да одмара него га одмах можете расклагијати на побрашњеној радној површини и исећи на жељену величину, па пржити у дубокој масти или уљу.

Листиће служити топле уз јогурт, кисело млеко или неки сирни намаз, а могу се јести и слатке уз џем и шећер у праху.

Извор: Србијуволимо/Кулинарика

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...