Листићи: Феноменална старинска посластица по којој је чувен мачвански крај

0
9720

Мачванску равницу романтично је описао јанко Веселиновић, а на „крилима маште“ насликао Милић од Мачве. Због обиља плодова пореди се са „богатом цуром“, па стога и градић у њеном средишту носи име Богатић. Од низа домаћих јела која се овде могу пробати чувено је пржено тесто „кроз шориће на листиће“, које се служи са сиром и белим луком или с пекмезом и џемом.

listići

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за киселу зимницу: Туршија из бурета прави се лако, а о укусима причаће се целе зиме

Овај аутентични кулинарски специјалитет на бази укусне смеше направљене од брашна са мало масти, воде или млека, а са уобичајеним додацима као што су со или прашак за пециво, а по жељи и мало сира или јогурта, уобичајен је само за Мачву и један део Срема, те следствено томе ниједно друго подручје у Србији није карактерстично по овом јелу.

Потребно:

300 мл млека или јогурта
2 ком. јаја
1 кесица прашка за пециво
2 кашичице шећера
4 кашичице соли
4 кашике уља
700 г брашна+још додати по потреби

Pročitajte i  Мафини са поврћем из рерне: Савршено послужење за госте и здрав доручак или вечера

Припрема: У посуду за мешење прво сипајте половину брашна, затим додајте јаја, млеко или јогурт, со, шећер, уље, прашак за пециво па све добро измешајте варјачом, а затим додајте другу половину брашна и тесто израдите рукама.

Брашна треба додати још по потреби да се добије лепо глатко тесто, али да не буде тврдо. Тесто не мора да одмара него га одмах можете расклагијати на побрашњеној радној површини и исећи на жељену величину, па пржити у дубокој масти или уљу.

Pročitajte i  Најлакши рецепт за пуњене паприке: Омиљено традиционално јело које укућани обожавају

Листиће служити топле уз јогурт, кисело млеко или неки сирни намаз, а могу се јести и слатке уз џем и шећер у праху.

Извор: Србијуволимо/Кулинарика

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име