Вражји камен и Богородичина црква: Двојник Ђавоље вароши и светиња која лечи неплодност симболи су Пчињског округа

0
2994

Сигурно сте чули за Ђавољу Варош и њених 200 земљаних купа за које легенде тврде да су окамењени сватови. А за Вражји камен? Не брините, право је време да упознате запостављеног двојника српског кандидата за седмо светско чудо.

vražji kamen

О моћним купастим стенама на крајњем југоистоку Србије и данас се мало тога зна. Као неми сведоци времена и усамљени стубови природе, већ годинама уназад поприлично су непримећени украс Пчињског округа. Ипак, ко год да овуда прође, не може а да не застане када се пред њим прикаже необичан, величанствен и помало нестваран призор.

Питате се, сигурно, како је ово чудо настало… Највише података о историји несвакидашњег феномена надомак Врања, долази из народа. Вражији камен је прекривен велом легенди и митова који су покашали да разјасне његов чудесан настанак.

Pročitajte i  Србин живео 130 година: Имао је 5 ЖЕНА, а сваког јутра радио је ИСТУ СТВАР која му је продужила живот

vražji kamen

Мештани Горње Пчиње препричавају једну од њих, по којој су ђаволи намеравали да преокрену ток Пчиње да тече према Бугарској, па су покушали да споје обале ове реке.

Ћудљиву реку је било тешко укротити, а највећи камен који су ђаволи пронашли испустили су баш на месту где се данас налази Вражји камен. И тако је према првој легенди настао овај природни феномен. Друга, пак, приповеда о томе да су Пчињани годинама зидали цркву.

vražji kamen

Међутим, све што би они током дана саградили, ђаволи би ноћу односили и остављали на Вражјем камену. Наводно су били љути на сељане јер их нису поштовали. Како год, на Вражјем камену остала је једна магична грађевина…

Pročitajte i  Турски султан тражио је од Козака из Запрожја да се предају: Њихов одговор ушао је у историју као најсмешнији дипломатски одговор икад

Реч је о прелепој, малој светињи из средњег века која има лековите моћи –

Богородичну цркву је највероватније подигао српски властелин Дејан Марковић између 1350. и 1380. године, и она се данас налази под заштитом Републике Србије као споменик културе од великог значаја.

vražji kamen-crkva-presvete-bogorodice

Зашто се у цркви нико не венчава?

Одговор лежи у још једној легенди Пчињана: У давна времена заволели су се момак и девојка из Доње Трнице чији родитељи нису одобравали везу. Без обзира на њихову љутњу, двоје младих решило је да своју љубав озваничи. Венчање је обављено у цркви на Вражјем камену. Кад су изашли из цркве млада и младожења узјахали су, према обичају, окићене коње. Међутим, његов коњ, уплашен од вике и свирке сватова, појурио је према провалији и сурвао се. Видевши то, млада је скочила са свог коња и без размишљања скочила за њим. Од тада се, у овој цркви више нико није венчао.

Pročitajte i  Овако је Никола Тесла говорио о женама: Причало се да их не воли, а његови ставови шокирали су многе

Поред тога да је црква уклета, народом се прочуло и веровање да боравак у њој лечи неплодност. Тако се често могу видети нероткиње које у нади да ће добити принову, посећују цркву и моле се.

Serbia.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име