VREME JE ZA ČAJ: I to upravo od žalfije, biljke za koju kažu da diže iz mrtvih. Proverite sami!

0
3330

Sam naziv žalfije (lat. Salvia officinalis) potiče od reči “salvare”, što znači spasiti, izlečiti. Još su je stari Rimljani veoma koristili u lečenju raznih bolesti, a “officinalis” znači lekovit. Na engleskom reč za žalfiju – sage, označava mudrost, a koristili su je za stimulisanje koncentracije, za povećanje pamćenja, a smatra se da dorinosi i dugovečnosti. Raste na osunčanom, toplom mestu, zaštićenom od vetra. Listovi se beru pre cvetanja – u aprilu, i iza cvetanja – u junu, a cvet u maju i junu. List je daleko lekovitiji od cveta i najčešće se koristi sušen. Cvet i listove sušimo na toplom mestu sa dosta vazduha.

999

Žalfija je nezaobilazan sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju za ispiranje usta i grla kad nastanu upale i katari, jer zbog dejstva tanina jača sluzokožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. Štaviše, do otkrića antibiotika žalfija se vekovima koristila protiv upala grla i ždrela i promuklosti, kao i za pripremanje čaja protiv znojenja tuberkuloznih, jer smanjuje lučenje znojnih žlezda. Osim toga, kadulja, kako je još nazivaju: deluje protiv povišene temperature i groznice, uništava zarazne klice, dobar je antioksidant, sprečava grčeve u organima za varenje, pospešuje izlučivanje mokraće, blago pročišćava creva, deluje na površinsko skupljanje tkiva, ublažava i sprečava upale…

Pročitajte i  Овако се правилно кува омиљена летња грицкалица: Грешке које сви правимо и тиме убијамо 4 моћна својства кукуруза

zalfija-caj-gajenje

Evo kod kojih obolenja i poremećaja pomaže žalfija, i kako je treba primeniti –

MOŽDANI UDAR
Konzumiranje žalfije smanjuje mogućnost nastanka moždanog udara i sprečava oduzetost.

KRV
Žalfija čisti krv od štetnih, patogenih klica i jača čitav organizam, a može se piti kao čaj ili se konzumirati kao začin.

NERVNI SISTEM
Otklanja nervnu slabost, smiruje i opušta telo. Preporučljivo je pre spavanja ležati u kupki u koju se sipa čaj od žalfije.

Pročitajte i  Овако се правилно кува омиљена летња грицкалица: Грешке које сви правимо и тиме убијамо 4 моћна својства кукуруза

BOLESNIČKA SLABOST
Otklanja malaksalost i osvežava bolesnike koji dugo leže. Šaku cvetova žalfije potopiti u sirće pa tim oblogom masirati bolesnika.

JETRA
Pozitivno deluje na bolesnu jetru, regeneriše je i otklanja nadutost.

ŽENSKE BOLESTI
Čaj od žalfije upotrebljava se za regulisanje menstrualnog ciklusa, a “sedeća” kupka od ove biljke efikasna je u lečenju belog pranja.

BOLESTI DISAJNIH PUTEVA
Oslobađa disajne organe od sluzi, eliminiše žarišta u grlu, a pomaže i u slučaju upale krajnika. Preporučuje se konzumiranje toplog čaja od žalfije.

PARADENTOZA
Zaustavlja krvarenje i jača desni, a može i da očvrsne korenove klimavih zuba. Preporučljivo je svakodnevno trljanje desni i zuba svežim listovim žalfije.

ORGANI ZA VARENJE
Ublažava bolove u želucu, eliminiše gasove i zaustavl proliv. Pije se hladan i slan čaj od žalfije, polako i u manjim gutljajima.

UJEDI I OTEKLINE
Žalfija ima jako adstrigentno dejstvo (moc stezanja površine sluzoko: i povređene kože). Oblog od izgnječenih listova žalfije ubrzava zarastanje rana i skida otok.

Pročitajte i  Овако се правилно кува омиљена летња грицкалица: Грешке које сви правимо и тиме убијамо 4 моћна својства кукуруза

IMUNOLOŠKI SISTEM
Zbog svog jakog antiseptičkog dejstva, žalfija jača imunitet i smanjuje mogućnost pojave bolesti.

NOĆNO ZNOJENJE
Tinktura od žalfije koristi se protiv noćnog znojenja.

U narodnoj medicini, žalfija se koristi i da ojača nerve.

Bila je jedan od glavnih sastojaka smese za balsamovanje u faraonskim grobnicama u Egiptu, a stare civilizacije upotrebljavale su je gotovo za sve bolesti. Imala je status svete biljke i zapravo se upotrebljavala kao zamena za antibiotik. I danas je zvanična medicina priznaje kao biljku koja je vrlo korisna u lečenju brojnih bolesti, iako njeno delovanje nije još do kraja objašnjeno. Ali, mnogi stručnjaci preporučuju da se čaj i drugi preparati koriste u preventivne svrhe celog života.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име