Заборављени српски обичаји: Важна улога „иглара“ сваког свадбеног весеља

0
594

Постоји један стари српски обичај у оквиру свадбених ритуала који се одржао у мионичком крају.  У неким селима Мионице и данас уз бројне обичаје везне за свадбе и венчања, практикују се и иглари.

Након венчања, увече када младенци дођу кући а млада прво вече проводи у новој кући, долазе иглари.

Иглари су група младића и девојка, обично младине сестре и браћа. Они носе корпу од прућа у којој се налази разнобојно плетиво у које су уденуте игле, започети рад, обично дечје чарапице, погача и огледало.  Док прелазе праг и донесу до младе плетиво не смеју проговорити ни једну једину реч. Остали гости са младожењине стране их задиркују питањима и шалама како би их навели да проговоре. Када стигну до собе у којој је млада, са прага јој бацају корпу у крило. Требало би да из корпе испадне плетиво. Након тога млада купи плетиво и враћа га у корпу а онда узима већ раније започети рад и наставља га. Све док она не започне плетење сви иглари морају да ћуте. Ћутање је тајанствено обављање неке магијске радње.

Pročitajte i  Овако је говорио Бранко Ћопић: Песма која нам свима призове сету и дивне успомене на прву ђачку љубав

Ово је изузетно стари обичај који се одржао у фрагментима у неким деловима Србије. С обзиром на предмете које доносе иглари, овом радњом настојали су да обезбеде  на првом месту плодност, (дечји комад одеће), благонаклоност предака (погача), и заштиту од урока (огледало).  Овај необични ритуал је својеврсни обред прелаза којим се симболично  обележава почетак новог живота.

Pročitajte i  План за уништење Срба и других православних народа: ”Словене ратом не можеш да победиш. Ми ћемо им дати лажне идеале и они ће сами себе да униште”

Аутор текста: Ивана Ђурић, дипл. етнолог и антрополог

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име