OBIČAJ SLAVLJENJA ROĐENDANA KOD SRBA: Iako nema dugu tradiciju, veoma je popularan, a duvanje svećica ima posebnu namenu!

Intezivna proslava rođendana, na  našim prostorima, datira od Drugog svetskog rata, a poseban značaj proslava ima u pedesetim godinama i dobija oblik velikog slavlja kao što  se slavim i krsna slava.

27121_ggggggggggggggggg_iff

Možda je to proizašlo iz potrebe  da se na taj način ljudi okupe još koji put u toku godine da razmene radost i da slave. Rođendanska torta je zamena za slavski kolač i na nju se stavljaju svećice koje se gase duvanjem. Kako svaka sveća predstavlja  po jednu godinu koja je prošla, tako se i duvanjem jednim potezom pogasi onoliko sveća, koliko osoba ima godina, na taj način godine koje su prošle, oduvane jednim potezom, nikada se ne vraćaju.

Kada su u pitanju dečji rođendani, onda je slavlje uvek bogatije za dobro deteta kome se slavi. Tu su ceromonije, uvek prebogate, dečje torte sa figurama koje odgovaraju dečjem uzrastu.

_sp-poruke-za-rodjendan

Tako se dete upoznaje sa širom roodbinom, koja mu donosi mnoge darove u vidu slatkiša, knjiga i igračaka. Deča obično dobro pamte rođendane i uvek podsećaju svoje roditelje na dan kada treba ponovo slaviti. Po mnogim verovanjima, ovo je važa dan koji je stalna repriza stvarnog rađanja, odnosno dolazak deteta na svet.

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....