Zašto su pečurke savršena hrana: Idealne su za vreme posta i jačaju vaš organizam

0
953
Photo by Harshal S. Hirve on Unsplash

Hranljiva vrednost pečuraka je velika, a izrazito su bogate proteinima.

Ovi šumski plodovi sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima – fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.

Sadrže čak 95 procenata vode, pa su odlične ukoliko držite dijetu. Pored toga, u 100 grama pečraka ima samo između 18 i 23 kalorije.

Pročitajte i  STARI ZABORAVLJENI ZANATI: Čime su se bavile abadžije, mutavdžije, rabažije, opančari, kujundžije

Odličan su izvor vitamina D, sadrže selen u velikim količinama, zamena su za meso i  štite od raka. To su  razlozi zbog kojih bi trebalo što češće da ih spremate.

Pečurke su odličan izvor selena, koji je esencijalni mineral koji deluje kao antioksidans, pa štiti ćelije od oksidativnog stresa, oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala i sprečavaju razboj mnogih bolesti. Uz to on igra veliku ulogu u zaštiti imunog sistema.

Pročitajte i  Starinski recept za papazjaniju: Nekada su ga jeli samo otmeni bogataši, evo kako se pravi

Ovo je jedna od retkih namirnica koja sadrži vitamin D.  Dobro je poznato koliko je ovaj vitamin dobar za jačanje imunog sistema, a naročito u zimskom periodu. U poslednje vreme se dosta govorilo o pozitivnom uticaju na celokupno zdravlje, a s obzirom da nam svima nedostaje ovaj vitamin tokom dana kada nema sunca, dobro bi bilo uvrstiti pečurke u jelovnik.

Štite od raka

Smatra se da pečurke naročito štite od raka dojke zato što zaustavljaju enzim koji se zove aromataza, koji proizvodi estrogen, a jedan od čestih uzročnika karcinoma dojke je upravo povećani estrogen.

Pročitajte i  "Iskopaše ti oči lepa sliko"... Istina o fresci kraljice Simonide u Gračanici koju je opevao Milan Rakić

Zahvaljujući spektru vitamina, ojačaće organizam u kratkom roku.

Zamena su za meso

Zbog svoje teksture koja podseća na meso, jednostavno se mogu uklopiti u obroke kada želimo smanjiti unos mesa. Tako ćete ujedno i smanjiti unos kalorija i masnoća u organizam.

Izvor: Novosti magazin

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime