Zašto zvone crkvena zvona: Štite od zle sile, a vernicima šalju VAŽNU PORUKU

0
3908

Zvono je napravljeno tako da mu se zvuk rasprostire daleko, a ritam zvonjave uvek je nešto najavljivao.

U nemirnim vremenim, kada su neprijatelji napadali gradove i sela, zvono je imalo veoma važnu ulogu u životu žitelja mesta jer je najavljivao uzbunu (kao danas sirene) Crkveno zvono zvoni kada su veliki praznici, krunisanje vladala, venčanja, pobeda, pojave požara, epidemija, a najčešće se koristi za najavu “službe božje”. Početak i kraj ovog hrošćanskog rituala takođe se najavljuje zvonjavom.

Pročitajte i  "Iskopaše ti oči lepa sliko"... Istina o fresci kraljice Simonide u Gračanici koju je opevao Milan Rakić

Božje prisustvo

Veruje se da cikanjem, vrištanjem i lupanjem, demoni,đavoli, zle duše, vampiri i božanstva, odnosno svi sa drugoga sveta najavljuju svoj dolazak.

Međutim, kada se zvono oglasi, onda to označava božje prisustvo. Svaka crkva je stanište božje kuće u kojoj duh božji mora biti prisutan. Kako je božji duh sveprisutan i sveprožimajući, najviše se koncetriše u crkvama za vreme crkvenih rituala, službe božje kada se njegov duh spušta dole. Zato zvona zvone sa najave božje prisustvo.

Pročitajte i  Neustrašivi sin vojvode Živojina Mišića: Nemci su ga streljali, a u času samrti izgovorio je OVU MOĆNU REČENICU!

Šta znači kad sanjate  crkvena zvona

Zvonik ima i zaštitno značenje jer se veruje da je spasen onaj koji stane pod njega, a đavoli ga jure. Kada se beba rodi, poklanjaju se zvončići kao simbol milog zvuka, sa željom da dete ima lep i zvonak glas. Ko sanja zvona, imaće lepe vesti.

Pročitajte i  Nikako ne bacajte peteljke od paprike! Iznenadićete se kako sve možete da ih iskoristite!

Postoji u našem narodu crkveni praznik zvan “Vrbice” kada se poklanjaju zvončići. To je na neki način, zaštita dece od zlih sila i nedobronamernika u dodnjem svetu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime