Zašto zvone crkvena zvona: Štite od zle sile, a vernicima šalju VAŽNU PORUKU

0
2913
Foto: Jutjub/printskrin

Zvono je napravljeno tako da mu se zvuk rasprostire daleko, a ritam zvonjave uvek je nešto najavljivao.

U nemirnim vremenim, kada su neprijatelji napadali gradove i sela, zvono je imalo veoma važnu ulogu u životu žitelja mesta jer je najavljivao uzbunu (kao danas sirene) Crkveno zvono zvoni kada su veliki praznici, krunisanje vladala, venčanja, pobeda, pojave požara, epidemija, a najčešće se koristi za najavu “službe božje”. Početak i kraj ovog hrošćanskog rituala takođe se najavljuje zvonjavom.

Pročitajte i  Slavimo praznik Presvete Bogorodice! Posebno ga obeležavaju žene, a ovo su običaji koje obavezno treba ispoštovati za mir, sreću i zdrav porod

Božje prisustvo

Veruje se da cikanjem, vrištanjem i lupanjem, demoni,đavoli, zle duše, vampiri i božanstva, odnosno svi sa drugoga sveta najavljuju svoj dolazak.

Međutim, kada se zvono oglasi, onda to označava božje prisustvo. Svaka crkva je stanište božje kuće u kojoj duh božji mora biti prisutan. Kako je božji duh sveprisutan i sveprožimajući, najviše se koncetriše u crkvama za vreme crkvenih rituala, službe božje kada se njegov duh spušta dole. Zato zvona zvone sa najave božje prisustvo.

Pročitajte i  Rečenica zbog koje vam Bog ne uslišava molitve: Većina zaboravi da je izgovori i tako nanosi štetu sebi i porodici

Šta znači kad sanjate  crkvena zvona

Zvonik ima i zaštitno značenje jer se veruje da je spasen onaj koji stane pod njega, a đavoli ga jure. Kada se beba rodi, poklanjaju se zvončići kao simbol milog zvuka, sa željom da dete ima lep i zvonak glas. Ko sanja zvona, imaće lepe vesti.

Pročitajte i  Kako je srpski artiljerac Radoje Raka Ljutovac pomoću starog topa oborio nemački avion i ušao u istoriju

Postoji u našem narodu crkveni praznik zvan “Vrbice” kada se poklanjaju zvončići. To je na neki način, zaštita dece od zlih sila i nedobronamernika u dodnjem svetu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime