ZAVIDE MU MNOGI MOMCI: Darko Zečević u 88. godini života nosi po 40 kila sena

0
461

Darko Zečević ima 88. godina, živi u blizini Nove Varoši i svakoga dana iznese uzbrdo tovar od 40 kilograma sena.
I tako svakoga dana, od kad zna za sebe.

darko zežević

Pošto u livadi ispod kuće najpre položi ovcama, Darko na leđa natovari breme sena, pa ga uz strminu iznese do štale da nahrani ostatak stoke.

Na okućnici u vrletima Murtenice, Darko i njegova supruga Vera (77) gaje dve krave, dvadesetak ovaca i konja. Darko ručno rilja i četiri ara zemlje za vrt, a deo okućnice pokosi kosom.

Pročitajte i  Kod ovih reči u srpskom jeziku ljudi najviše greše. Budite oprezni, one su odraz loše govorne kulture

“Radili ovako preci, pa radim i ja. A i zašta su drugo seljaku leđa nego za tereta i znoja. Skoro celo seno sam zimus na leđima izneo kravama, a i nemam zaprege da ga izvučem”, kao da se pravda krepka starina.

Darko kaže da mu je ceo život prošao u teškom radu. Iz Borja na Zlatiboru, gde su nekada bile kolibe i senokosi dragličkih zaseoka, znao je danima da prenosi seno, dva bremena na konju, jedan na leđima. Na leđima je kaže, preneo i hiljadu blokova kada je pre četiri decenije zidao kuću.

Pročitajte i  Crkva Svete Petke na Kalemegdanu: Mesto hodočašća svakog 27. oktobra i lekovito izvorište čudotvorne svete vode

Uz poljoprivredu, Darko se bavio i mnogim dodatnim poslovima. Kopao je i prodavao luč, rabadžijao, sekao građu ručnom testerom, prenosi Blic.

“Siromaštvo i život su me rano očeličili i okallili. Sa 15 godina počeo sam da kosim livade i idem u nadnicu, najpre na gradilište puta od Zlatibora prema Kokinom Brodu, a potom i kod seoskih gazda. Znao sam da omrknem i osvanem na tuđem imanju, a sve kako bih otkinuo koji dinar i opstao na ovih deset hektara kamenja i prljuše koje imam”, kaže Darko.

Pročitajte i  Posadite sada i uživajte na proleće: Evo šta se sadi u oktobru

Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime