“Visočanstvo, zašto da nam Evropa kroji državu?” Ovako se slavni Živojin Mišić suprotstavljao prestolonasledniku Aleksandru

1
20793
Foto: Srbin.info/Vikipedija

Razgovor Živojina Mišića sa prestolonaslednikom, uoči stvaranja Kraljevine SHS, i danas odjekuje moćnim rečima slavnog srpskog vojvode i njegovim iskusnim savetima.

– Živojine Mišiću, kada ćete se odljutiti? Dokle ćete biti ljuti na mene, vašeg kralja?

– Vaše visočanstvo, neumesno je da sebe proglašavate kraljem pored živog kralja, valjda se i princ Đorđe za nešto pita?

– Živojine sedite! Nemojte, molim vas, opet da počinjete, sedite i slušajte! Ima razlike između Vašeg, dobro i mog, gledišta na „ujedinjenje“ srpskih zemalja, od onog koje zagovaraju i podržavaju Pariz, London, Rim… Oni hoće da u zajedničku državu sa Srbijom gurnu i Hrvatsku i Sloveniju. Dakle, Evropa želi da stvori Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca po svaku cenu, jer joj se čini da će zajednička država Slovena biti najbolje rešenje za mir na Balkanu.

Pročitajte i  "Slatki ukusi" ovog vikenda na pijaci Palilula

– Visočanstvo, zašto da nam Evropa kroji državu?! Kad neko nešto od nas pravi, sutra će uzeti za pravo da to i rasturi. Kad ti neko nešto da, kad-tad će tražiti da mu to platiš. I to sa kamatom, na interes! U državnim poslovima niko ništa ne dariva, a da pritom ne misli na uzdarje. Danas dar, sutra dar-mar! Ako danas dozvolimo da nam Evropa skroji državu kako ona hoće, dok smo živi, uzimaće nam meru po svojoj želji, po svojoj potrebi i zadovoljstvu!

Pročitajte i  Na slavi punoj hrane Momo Kapor OSTAO PRAZNOG STOMAKA: Predivna anegdota iz života slavnog pisca izmamiće vam osmeh na lice

Oni će biti planeri, a mi graditelji i rušitelji. Prekrajaće nam zemlju uzduž i popreko, izbrisaće granicu za koju smo se žrtvovali! Nikad neće biti tamo gde joj je mesto i gde je Bogu milo i narodu drago! Srpska granica u toj veštačkoj tvorevini biće u rukama sotone! I sotona će, dok je sveta i veka, ispitivati našu izdržljivost i meriti našu snagu! Na njoj će ceniti koliko možemo, smemo i umemo! To neće biti srpska granica, nego srpska jadnica! To nije naša država, država ujedinjenja srpskih zemalja, za koju se borimo, trpimo, patimo i stradamo! (str.116)

Pročitajte i  GREŠKE KOJE PRAVIMO PRILIKOM SLAVLjENjA SLAVE: Narod ne poštuje ova crkvena pravila

A kada je na „pritisak“ velikih sila da se Srbija ujedini sa vekovnim neprijateljima srpskog naroda, prestolonaslednik Aleksandar, pred generalima, govorio o velikoj „pomoći“ i „priznanjima“ koja su data Srbiji kroz obećanja od saveznika, Mišić je uzdahnuo:

„Dao Bog, Vaše visočanstvo, da ja dočekam da sa srpskim narodom tumaram balkanskom pomrčinom tražeći obećano, a ne spominjući izgubljeno.“

Iz knjige Miće Živojinovića, „Život pretočen u pamćenje“ (2004.)

Izvor: srbin.info

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Karadjordjevici, čuvene kukavice i pobegulje. Zverski su ubili Aleksandra i Dragu i ustoličili se, a onda velika Jugoslavija, prokleta….drzava sa krvnicima nad krvnicima. Ta crnogorska bolest veličine, umisljenost nas je kostala opstanka, a sad se jos ljube u dupe sa siptarima.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime