Zlatni avarski pojas: Zašto Muzej Srema krije original u trezoru?

0
2631

Zlatni avarski pojas koji teži čak 1,2 kg zlata se i dalje krije od očiju javnosti. Dok original leži u trezoru Sremske Mitrovice posetioci imaju priliku da vide samo njegov hologramski prikaz u Muzeju Srema. Vrednost pojasa se procenjuje na nekoliko desetina miliona evra.

Smatra se da pojas potiče iz vremena avarske opsade grada u 6.veku, a pripadao je avarskom kaganu Bajanu. Međutim zbog raskošne tehnike i znanja izrade pretpostavlja se da ga nisu pravili Avari. Sastoji se od 11 zlatnih kopči sa dijamantskim ukrasima dragim i poludragim kamenjem. Avari su veliku pažnju posvećivali ovom predmetu koji je prema svom obliku i raskoši pokazivao položaj i značaj vlasnika unutar klana.

Delovi zlatnog avarskog pojasa

Predmet je nađen na dubini oko 2m u selu Divoš 1992.godine u blizini Sremske Mitrovice. Pretpostavlja se da je otkriven u grobu neke istaknute ličnosti. Pronašli su ga Slavko i Bogdan Kozak. Slučajni pronalazači su planirali da ga prodaju, ali je zaplenom od strane policije prodaja sprečena. Prema rečima kustosa i arheologa muzeja, Miroslava Jesretića pojas bi da nije pronađen završio u inostranoj privatnoj kolekciji.

Neprocenjiva vrednost pojasa  ogleda se najviše u perfektnoj izradi vizantijskih majstora. Izrađen je tehnikom livenja, ukrašen rovašenjem, filigranom, granulacijom i umetanjem. Pojas sa 5 pseudokopči nalik ovom spada u jedan od najluksuznijih nalaza ovakvog tipa.

Pogledajte kako izgleda avarski pojas u sledećem videu:

Nakon pronalaska pojasa urađena je njegova ekspertiza, a ovde možete skinuti i pročitati publikaciju o svim detaljima pojasa.

Zlatni pojas vraćen Muzeju Srema nakon 5 godina

Pojas je odnesen u Narodni muzej na konzervaciju i izradu dve kopije za buduća izlaganja. Planirano je da jedna kopija bude izložena u Narodnom muzeju,a druga u Muzeju Srema.Original je poveren najbezbednijem državnom trezoru u Sremskoj Mitrovici. Dogovor je bio da predmet bude vraćen u Mitrovicu još 2002.godine. Izuzetan eksponat je tek nakon 5 godina našao mesto u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime