Златни аварски појас: Зашто Музеј Срема крије оригинал у трезору?

0
1727

Златни аварски појас који тежи чак 1,2 кг злата се и даље крије од очију јавности. Док оригинал лежи у трезору Сремске Митровице посетиоци имају прилику да виде само његов холограмски приказ у Музеју Срема. Вредност појаса се процењује на неколико десетина милиона евра.

Сматра се да појас потиче из времена аварске опсаде града у 6.веку, а припадао је аварском кагану Бајану. Међутим због раскошне технике и знања израде претпоставља се да га нису правили Авари. Састоји се од 11 златних копчи са дијамантским украсима драгим и полудрагим камењем. Авари су велику пажњу посвећивали овом предмету који је према свом облику и раскоши показивао положај и значај власника унутар клана.

Pročitajte i  Најдужи пешачки мост на Балкану који одузима дах: На најлепши начин спаја Сремску и Мачванску Митровицу
Делови златног аварског појаса

Предмет је нађен на дубини око 2м у селу Дивош 1992.године у близини Сремске Митровице. Претпоставља се да је откривен у гробу неке истакнуте личности. Пронашли су га Славко и Богдан Козак. Случајни проналазачи су планирали да га продају, али је запленом од стране полиције продаја спречена. Према речима кустоса и археолога музеја, Мирослава Јесретића појас би да није пронађен завршио у иностраној приватној колекцији.

Pročitajte i  Најдужи пешачки мост на Балкану који одузима дах: На најлепши начин спаја Сремску и Мачванску Митровицу

Непроцењива вредност појаса  огледа се највише у перфектној изради византијских мајстора. Израђен је техником ливења, украшен ровашењем, филиграном, гранулацијом и уметањем. Појас са 5 псеудокопчи налик овом спада у један од најлуксузнијих налаза оваквог типа.

Погледајте како изгледа аварски појас у следећем видеу:

Након проналаска појаса урађена је његова експертиза, а овде можете скинути и прочитати публикацију о свим детаљима појаса.

Pročitajte i  Страдање српског народа које не смемо заборавити: Изложба „Априлски рат и први дани НДХ“ у Музеју Срема

Златни појас враћен Музеју Срема након 5 година

Појас је однесен у Народни музеј на конзервацију и израду две копије за будућа излагања. Планирано је да једна копија буде изложена у Народном музеју,а друга у Музеју Срема.Оригинал је поверен најбезбеднијем државном трезору у Сремској Митровици. Договор је био да предмет буде враћен у Митровицу још 2002.године. Изузетан експонат је тек након 5 година нашао место у Музеју Срема у Сремској Митровици.

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име