ZMIJE SEJU PANIKU MEĐU GRAĐANIMA: Ako naiđete na zmiju ili vas ujede OVAKO treba se ponašate

0
1338

Širom Srbije nastala je panika kada je su se uz lepo vreme i sunce izmamile i zmije.

U autobusu “Niš ekspresa” uhvaćena je zmija dugačka oko dva metra, koja se obmotala ženi oko nogu. Nekoliko dana kanije još veći stres doživeo je Vranjanac koji je u automobilu zatekao poskoka. Na autobuskoj stanici u Beogradu stvorila se panika kada je zmija izmilela iz jedne torbe, a sve češće građani ih viđaju u blizini škola i vrtića.

snovi o zmijama

Šef Katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine prof. dr Zoran Stanimirović kaže da je ova pojava sasvim uobičajena, piše Kurir.
– Radi se o tome da je, uprkos toplijem vremenu, za zmije, čiji metabolizam zavisi od spoljnih temperatura, još uvek hladno. Stoga one traže kamenje i mesta koji su osunčani. Ne znači da ih ima više, već da su se samo koncentrisale na manjem prostoru – navodi Stanimirović i naglašava da zmije obično nisu agresivne, već je njihova uloga u prirodi vrlo korisna.

Navodi i da će sa nastupajućim klimatskim prmenama i globalnim otopljavanjem zmija biti sve više.
Kada su u pitanju egzotične vrste zmija poput udava i zvečarki, koje se zbog nesavesnih uzgajivača mogu naći na ulicama Srbije, prof. dr Stanimirović navodi da one ne mogu dugo da prežive u ovim klimatskim uslovima, ali nije isključeno da bi mogle i da se odomaće kod nas, usled klimatskih promena.

ŠTA RADITI KADA NAIĐETE NA ZMIJU

bastenska-zmija

 

Stanite i umirite se
Nemojte se plašiti ili paničiti
Pripremite štap ispred sebe tako da, ako krene prema vama, možete da je odgurnete
Ako ne ode sama, bacite manji kamen blizu nje, ili lupkajte štapom ispred nje da je oterate
Nemojte zmiju udarati štapom, gađati kamenom ili ubiti

Ako vas zmija ujede OVO NE SMETE NIKAKO RADITI

1 Otrov zmije je najbolje odmah isisati Netačno

Rana se nikako ne sme isisavati, jer postoji velika šansa da u usnoj duplji postoji mikroranica preko koje otrov može ući u krvotok.
2 Ranu od ujeda zmije prerežite nožem Netačno

poskok 2

Ne treba rezati ranu, jer se tako ona još više zagadi, a otrov inače razređuje krv tako da može doći do obilnog krvarenja.
3 Nakon ujeda zmije odmah otrčati po pomoć Tačno i Netačno

Važno je da se protivotrov primi što pre, ali je izuzetno važno i da se ujedena osoba umiri. Panika i nagli pokreti ili trčanje ubrzavaju krvotok i doprinose širenju toksina.
4 Uhvatite zmiju nakon ujeda da bi lekari znali koji protivotrov da daju Netačno

Lekari u domovima zdravlja u većini slučajeva ne znaju da prepoznaju koja je zmija otrovna, a koja ne. Tako možete ugroziti i bezbednost drugih ljudi.
5 Ne vredi pričati glasno kako bi oterali zmije Tačno

Zmije ne čuju, već reaguju na vibracije. Najbolje je da nosite štap kojim možete da lupkate ispred sebe ili šuškate po opalom lišću ili žbunju. Zmije će se skloniti same.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име