4 POGREBNA OBIČAJA KOJE PRIMENJUJETE, A NE ZNATE IM ZNAČENJE: Zašto treba da slomimo tanjir za pokojnikovu dušu

0
733

1. Običaj da se mrtvac kupa i oblači

običaji-u-sprovodu

Ovim običajem  se pokojnik priprema da izađe čist pred lice Živoga Boga. A pred Boga treba izaći ne samo čiste duše nego i tela.

2. Zašto se muškarcu odvezuju ruke pred sahranu

sahrana

Čovek je biće stvoreno za slobodu i kada je živ, a i kada je mrtav. To je i znak vere u besmrtnost čoveka i svedočenja da je Bog čoveka stvorio ne za ropstvo već za slobodu, i u ovom i u onom svetu.

Pročitajte i  Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

3. Zašto se mrtvac nosi sa nogama okrenutim napred

Pri hodu noga ide ispred glave i dok je čovek živ. Pokojnik takođe ide u večnost, pa je prirodnod a noge idu napred

mrtvo

Pri opelu i u grobu glava pokojnika je okrenuta ka Istoku. Sa istoka se rađa Sunce, koje je simbol Hrista Boga. Pokojnik ide ka Njemu, zato se molimo da ga Bog upokoji u svetlost lica Hristova.

Pročitajte i  Slavimo Mitrovdan: Obeležavamo veliki praznik i krsnu slavu, a ovaj običaj posebno treba ispoštovati!

4. Zašto lomimo tanjir kada se mrtvac iznosi iz kuće

Neke od teorija koje se mogu povezati još sa antičkim vremenima jesu one koje povezuju lomljenje tanjira i sahrane dragih osoba. Naime, lomljenje tanjira se povezuje sa običajem ličnog „ubijanja“ (razbijanja) keramičkog posuđa koje se koristilo na sahranama i komemoracijama mrtvih, pri čemu bi razbijanje tih vaza i tanjira predstavljalo neku vrstu oslobađanja od stresa i osećaja mogućnosti za kontrolom „gubitka“ (materijalnog), za razliku od smrti svojih voljenih, čiji gubitak nisu mogli da kontrolišu.

Pročitajte i  Samo 1 čen belog luka čini čudo za vaš organizam: Evo šta sve leči i kako ga treba konzumirati

Lomljenje-Tanjira-grčki-običaj

Prema drugim teorijama, ovakav običaj je mogao služiti kao način da se bukom i pometnjom oteraju „zli dusi“ koji nisu bili poželjni na proslavama. Srpski rečeno – „da se nešto ne urekne“ ili „da ga ne bije maler“. Ova teorija ima dobru osnovu u činjenici da se širom sveta smatralo da buka tera zlo.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime