Практични савети: 8 фантастичних начина да задржите топлоту у вашем дому! Јефтино и без додатног грејања!

0
2433

Понекад вам се чини да колико год грејали свој дом, било то централно грејање, ТА пећи, котао или неко друго решење, не успевате да задржите топлоту.

Највероватније је све у реду са вашим грејним системом, тако да кривца најчешће треба да потражите у неадекватним и/или често отвараним вратима и прозорима. Наравно, није претерано практично шетати кућом замотани у ћебе попут ескима, нити ударати по кућном буџету алтернативним и додатним грејањем. Зато треба потражити друга решења…

1.  Заптивање прозора и врата је најбржа и најјефтинија опција за решавање проблема улудог трошења топлоте кроз прорезе на прозорима и вратима. Гумена трака дуга 6 метара кошта нешто више од 300 динара. Ако желите мало ефикасније решење, метод је исти, купите силиконску траку (девет метара је око 1200 динара). Ако имате старе прозоре, прво добро скините сву нечистоћу да би силикон могао добро да држи.

Pročitajte i  BigPizza од сада доступна на Mister D апликацији

2. Уколико немате времена за неко дугорочније решење, а хладно вам је, послужиће и ћебе под вратима или прозором. Топлота ће и даље одлазити са стране и при врху, али боље ишта него ништа.

3. Овај једноставан трик освојио је цео Интернет, а реч је о јефтиној и практичној изолацији прозора која обезбеђује минималну соларну енергију. Попрскајте стакло водом, па на њега ставите фолију са ваздушним мехурићима, али је наместите тако да мехурићи буду уз стакло, а глатка страна фолије споља. Потребно је да полако пређете руком преко фолије, а многи који су овај трик пробали истичу како фолија тако може да стоји дуго. На овај начин ваши прозори ће бити додатно изоловани, па ће се топлота дуже задржати вашем дому. Kада ваш мини пројекат изолације завршите, немојте фолију бацити, већ је сачувајте за следећу зиму. Набавку фолије организујте као рециклажни пројекат: потражите је по продавницама за продају намештаја или беле технике, јер се пуцкетава фолија често користи за паковање ствари.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

4. Иза радијатора или пећи који се налазе при спољним зидовима, испод прозора, ставите металну фолију. Тако ће пролаз топлоте бити усмерен на простор, а не на прозор. Добро је ставити и додатну топлотну изолацију иза радијатора који се налазе на спољним зидовима, нпр. стиропор. На тај начин ће се губитак топлоте још више смањити.

Pročitajte i  Свратите у БУЛЕВАР ВИНА: Највећи избор за све љубитеље "пића богова"! Могућност доставе на кућну адресу!

5. Избегавајте да држите прозоре и врата “на кипу” јер ће вам тако топлота излазити, а квалитета ваздух се неће значајно поправити. Уместо тога проветрите просторије неколико пута дневно по пет минута, па прозоре или врата скроз затворите.

6. На плочице или паркет ставите тепих или простирку. Ваша стопала ће се свакако радовати, а и то ће послужити као својеврсна изолација која ће спречти губитак топлоте кроз хладан патос.

7. Након завршетка печења оставите вратанца рерне отворена јер ће те тако додатно загрејати простор кухињу, па и остатак дома.

8. Спуштањем спољашњих и унутарашњих ролетни ћете спречити излазак топлоте кроз прозоре.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име