Потомак праисторијске животиње враћа се у Србију: После 200 година бизони поново на Фрушкој гори

0
2537
Printscreen/NewYork times

Након муфлона на Фрушку гору стиже и европски бизон, врста животиње која је донедавно била потпуно заборављена на овом подручју.

Сматра се да је последњи бизон у нашој земљи одстрељен пре више од 200 година, а Фрушка гора ће тако постати прво место на Балкану које насељавају ове животиње.

Европски бизони стижу за неколико месеци у Војводину, а сада смо сазнали и да ли ћемо моћи да их сретнемо у опуштеној шетњи стазама.

– Неће. То су животиње које су тешке до тоне, па због безбедносних разлога наравно није предвиђено њихово слободно кретање у природи. Након готово 200 година ми их доводимо на Фрушку гору, треба им неко време да се упознају са својим некадашњим домом. Бизони су током 18. и 19. века готово скроз истребљени, те је тек у 20. веку почело је њихово поново насељавање на подручју Европе. Ми смо се одважили да их са пуно љубави населимо на Фрушку гору – истиче Бранка Богавац, НП Фрушка гора.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Бранка је објаснила да ће Национални парк тако постати богатији за породицу бизона која стиже из Пољске.

“Ми смо се претходно упознали, били у неколико резервата где смо се уопште упознали са том врстом и како они фукнкционишу. Заиста је импознатно када уживо видите животињу, коју сте гледали као дете у цртаћима, у филмовима, на пећинама на зидинама. Када схватите да видите директног потомка праисторијске животиње…”

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Од пролећа сви посетиоци Фрушке горе моћи ће да виде ове животиње, да им се приближе и да их хране. Циљ је да у посетиоци могу да виде у најприроднијем окружењу у 21. веку.

“Биће у ограђеном простору, најлепшем делу Фрушке горе. Ми смо простор већ уредили и средили за њих. Након тог периопда карантина и адаптације, наши посетиоци ће уређеним стазама моћи да им се приближе. Они су изузетно мирни, те ће моћи чак да их хране. Бизони су питоми, благе нарави, троми, као велике бебе”, закључује Богавац.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Курир

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име