Бој на Морави: Потресна песма о славним српским јунацима и зверствима која су бугарски војници чинили њиховим породицама

0
2571

Песма о славној и храброј борби српских јунака под командом Живојина Мишића, посвећена је српским јунацима из 1915. године после крвавог боја са Бугарима на мосту Јужне Мораве код села Гложане према Власотинцу, где постоји и спомен обележје. Песма говори о судбини једног од српских јунака из села Крњане у општини Бабушница-Лужница, који је погинуо приликом пробоја Солунског фронта 1918. године. Песму је по казивању самоуког песника Михајла Јанковића из села Ладовица (Власотинце) забележио Мирослав Младеновић, локални етнолог и историчар.

На сеоској плочи школе у дотичном селу Крњине постоји списак погинулих ратника у балканским, Првом и Другом светском рату. Песма је певана и у другим крајевима уже Србије под насловом Осветници, а као родољубива песма налазила се и у српским читанкама за ученике између два светска рата.
Сав емотивни набој, патњу и понос српског јунака изражен кроз стихове, додатно изражава глумац Радош Бајић рецитовањем ове песме уз пратњу ансамбла Свилен конац:

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Српска глумица са НАЈНЕОБИЧНИЈИМ ИМЕНОМ напустила земљу: Постала светски позната, а данас води школу

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име