Boj na Moravi: Potresna pesma o slavnim srpskim junacima i zverstvima koja su bugarski vojnici činili njihovim porodicama

0
1292

Pesma o slavnoj i hrabroj borbi srpskih junaka pod komandom Živojina Mišića, posvećena je srpskim junacima iz 1915. godine posle krvavog boja sa Bugarima na mostu Južne Morave kod sela Gložane prema Vlasotincu, gde postoji i spomen obeležje. Pesma govori o sudbini jednog od srpskih junaka iz sela Krnjane u opštini Babušnica-Lužnica, koji je poginuo prilikom proboja Solunskog fronta 1918. godine. Pesmu je po kazivanju samoukog pesnika Mihajla Jankovića iz sela Ladovica (Vlasotince) zabeležio Miroslav Mladenović, lokalni etnolog i istoričar.

Na seoskoj ploči škole u dotičnom selu Krnjine postoji spisak poginulih ratnika u balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu. Pesma je pevana i u drugim krajevima uže Srbije pod naslovom Osvetnici, a kao rodoljubiva pesma nalazila se i u srpskim čitankama za učenike između dva svetska rata.
Sav emotivni naboj, patnju i ponos srpskog junaka izražen kroz stihove, dodatno izražava glumac Radoš Bajić recitovanjem ove pesme uz pratnju ansambla Svilen konac:

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Pitanje na koje ni mnogi Beograđani ne znaju odgovor: Koju pticu u ruci drži Pobednik?

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime