Зашто НИКАКО не треба додати уље при кувању тестенине: Кулинарске грешке које сви понављамо

0
1193

Тестенина је италијански специјалитет који је данас саставни део исхране готово свих људи на планети. Кување тестенине делује толико лако да и људи који нису вешти у кухињи умеју бар да направе неко јело од готове тестенине. Но, само зато што делује лако и зато што је често кувамо, не значи и да то радимо како треба!

Постоји низ златних правила на која ће вас упутити сваки познавалац италијанске кухиње када је припрема тестенине у питању. Једно од њих је НИКАКО, АЛИ НИКАКО НЕ СИПАЈТЕ УЉЕ У ВОДУ У КОЈОЈ КУВАТЕ ТЕСТЕНИНУ.

1. У Србији најчешће тестенину бирамо као и сваку намирницу, спрам властитог џепа. Но, није ни свака јефтинија тестенина иста. Прочитајте састав на паковању, јер постоје тестенине од јаја и сушене тестенине од брашна и воде које су нешто тврђе. Тестенина са јајима упија мање воде па је погоднија за нешто кремастије умаке од меса, павлаке и печурака. Ако правите тестенину у парадајзу онда вам треба ова са брашном и водом.
2. Оно где сви највише грешимо је заправо начин кувања тестенине. Вероватно су многи од вас усвојили савет старијег из кухиње да се у лонац са водом сипа уље “како се тестенина не би лепила”. Ово је једна од највећих грешака. Мешање уља и воде довешће до тога да ће се уље највероватније залепити за тестенину након што је процедите, а то ће касније спречити да се сос којим прелијете пасту измеша лепо са њом. Додатак уља само ће је учинити маснијом па се сос после неће добро ухватити за тестенину. Како бисмо спречили лепљење тестенине током кувања ОБАВЕЗНО је да шерпа буде широка и дубока, да би тестенина имала простор да се ‘креће’. Италијанско је правило да 1 литар воде иде на сваких 100 грама пасте! ОБАВЕЗНО је промешајте током кувања и НИКАКО немојте поклопити шерпу!

3. У сву ту силну воду треба додати и доста соли. Тестенина је сама по себи неслана, а најбољи начин да је равномерно посолите јесте да со додате у воду. Не стављајте со ‘одока’. Правило је 7 грама соли на 100 грама тестенине. Со никад не стављајте одмах, већ кад вода почне да ври!
4. Шпагете додајте тек кад вода почне да ври. Немојте никад ломити шпагете! Ухватите руком количину коју желите, ставите у средину суда у коме ври вода и пустите да се шпагете рашире. Постепено ће се саме спустити у воду.

5. Пазите да се тестенина не прекува. Тестенину би требало кувати “ал денте”, односно да се осети под зубом. Како знати кад је довољно кувана? Узмите комад тестенине, шпагета рецимо, и прекините је. Иколико се у средини једва назире тамније тесто, скувана је. Или, једноставно загризите комадић. Никад је немојте оставити поклопљену на исклученој рингли да још мало одстоји јер ће се угњецати и распасти.
6. Тек оцеђену тестенину никад немојте испирати водом! Вода у којој се тестенина кувала садржи скроб и доприноси укусу. Тестенину само процедите и помешајте са сосом.Уколико припремате неку врсту салате са тестенином оставите да се охлади постепено, а да се не би слепила тек кувану је прелијте са мало уља.

7. Тек оцеђену тестенину додајте у припремљени сос и кувајте све заједно још око минут – два, не дуже. Тако ће се најлепше сјединити. Количина соса која иде уз тестенину треба бити умерена. Не сме ништа пливати, него умак мора бити обавијен око сваког комада тестенине, али истовремено не сме бити слепљен.
8. Количина тестенине по особи је 80 грама.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име