Čemu zapravo služi kljun na opancima: Posebno je urnebesna jedna srpska pretpostavka o njegovoj praktičnosti

0
5135

Tradicionalni opanci nekada su bili jedina obuća za većinu srpskog stanovništa, a danas ih kupuju samo turisti i kulturno-umetnička društva.

Opanak se na našim prostorima zadržao sve do prve polovine XX veka. Delovi opanka i način njegove izrade manje su poznati našem narodu, pa ne čudi ni interesantno pitanje mnogih poštovalaca srpske tradicije čemu služi vrh, takozvani “kljun”, na samoj ivici opanka?

kljun na opanku

Interesantna nagađanja dovela su i do brojnih humornih pretpostavki, koje mahom nisu tačne, poput one da “se za kljun opanka uhvati čovek kad čučne da vrši nuždu, radi lakše ravnoteže”.

Pročitajte i  Zaboravićete kad ste brisali prašinu poslednji put: Napravite domaći sprej od sastojaka koji su svima dostupni

Istina je potpuno drugačija.

Naime, dizajn opanka razlikovao se u svim krajevima Srbije, ali su svi uglavnom imali takozani kljun, negde veći, negde manji, zbog kog su opanci po tom šiljku odn. kljunu nazivani i “šiljkani” tj. “kljunari”. Zanimljivo je da su muški modeli imali duži vrh od ženskih, ili ženski opanci nisu ni morali imati kljun. Opanci za svečane prilike takođe nisu imali kljun.

Pročitajte i  Spremite paprike za zimu na tradicionalni vranjanski način

No, čemu je taj kljun zapravo služio?

kljun na opanku

Prema mišljenju mnogih etnologa, špic opanka savijan je unazad kako bi sprečio ulazak vlage i blata u obuću od kože.

Premda postoje izvori koji potvrđuju da najranija poznata obuća sa vrhom potiče iz Azerbejdžana, iz 13. veka pre nove ere, taj vrh odn. kljun u vizantijskom plemićkom kostimu označavao je pripadnost plemstvu.

Pročitajte i  Svetski dan turizma: U Srbiji u avgustu broj turista veći za 25 odsto

Iako su deo srpske tradicionalne nošnje, opanci su zapravo nošeni i u doba Ilira, prastanovnika Balkanskog poluostrva. Oni su naselili Balkan 1300. godina pre nove ere i u raznim spisima se govori o tome da su nosili kožne opanke.

opanci

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime