CVEKLA: Lekovita biljka puna minerala koja sprečava starenje

0
5083

U narodu se smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je “pokvarena”, a da cvekla ne može da je “popravi.” I to nije bez razloga! Cvekla se danas smatra jednom od najkorisnijih i najlekovitijih povrća, koja je prebogato vitaminima i mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Redovnim konzumiranjem cvekle sprečava se gubljenje minerala iz kostiju zuba, starenje se isporava, krvna slika poboljšava, sprečava se pojava asteroskleroze. Zbog velike količine betanina i beatina, konzumiranje cvekle reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čisti jetru i krvne sudove. Uzimanje cvekle se posebno preporučuje ljudima sa masnom jetrom.

Cvekla, izvor: flickr
Cvekla, izvor: flickr

U dijetalnoj ishrani cvekla se posebno preporučuje u velikim količinama zbog niske kalorijske vrednosti i detoksikacionog dejstva.

Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučujei u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Ono što se malo zna o cvekli kod nas je da je ova biljka lekovita u celosti i tokom cele godine. Pogrešno je koristiti samo koren ove biljke, a ostatke bacati, jer je lišće cvekle nalik spanaću, pa ga možete i pripremati kao dodatak obroku na isti način na koji spremate spanać. Cvekla može da se koristi u neograničenim količinama, bez straha od bilo kakvih negativnih posledica.

Koren cvekle, koji je i najlekovitiji, sakuplja se u jesen i ostavlja na umereno toplo mesto da ne bi promrzao tokom zime. Cvekla dugo može da zadrži svežinu, ako se čuva na odgovarajući način.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Najbolje je koristiti sirov koren od cvekle- kao salatu, ali se ona može i kuvati, peći, stavljati kao zimnica ili se praviri sok od nje.

 

cvekla
salata od cvekle

 

PROČITAJTE JOŠ: NIŠTA ZDRAVIJE: Vitaminska salata za celu porodicu

PROČITAJTE JOŠ: ĐUMBIR KAO LEK: Biljka koja će vam ublažiti bol, pomoći da smršate i poboljšate cirkulaciju

PROČITAJTE JOŠ: LJUSKA CRNOG LUKA: Sačuvajte zdravlje kvercetinom iz crnog luka

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име