DANAS JE SVETI VASILIJE VELIKI: Pobornik hrišćanstva, svetac čija su mnoga dela sačuvana

0
1540

Pored Obrezanja Gospodnjeg, Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave i Svetog Vasilija Velikog.

Sveti Vasilije Veliki rođen je u mestu Kapadokiji, oko 330 godine, od oca Vasilija i majke Emilije, a u vreme cara Konstantina Velikog. U sedmoj godini roditelji njegovi, dadoše ga u školu, gde on, zbog bistrine svog uma izuči filozofiju za pet godina i ode u Atinu, gde nastavi svoje školovanje. Izučavao je sve svetske nauke toga vremena (filozofiju, astronomiju, retoriku). Školski drugovi su mu bili Grigorije Bogoslov i Julijan – car odstupnik.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Krstio se u zrelim godinama, na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio je punih deset godina episkop Kesarije Kapadokijske, postavši veliki pobornik pravoslavlja, odlika moralne čistote i verske revnosti, te se stoga s pravom naziva Veliki (sv. Vasilije Veliki). Uprkos svemu, postao je čvrst stub Crkve Hristove i nazvan je Pčelom Crkve Hristove, koja nosi med vernima i žaokom svojom bode jeretike. Sačuvana su mnoga njegova dela, bogoslovska, kanonska, apostolska, kao i služba nazvana po njegovom imenu. Ona se služi deset puta godišnje i to: 1. (14. januara), uoči Božića, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta (osim Cvetne Nedelje), na Veliki petak i na Veliku Subotu.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Po prirodi veoma bolešljiv, poživeo je svega pedeset godina. Svoj zemni život skončao je 1(14. januara) 379 godine, preselivši se u Carstvo Hristovo.

Sveti Vasilije Veliki
Sveti Vasilije Veliki

PROČITAJTE JOŠ: OBIČAJI ZA MALI BOŽIĆ: Jedu se krofne, pije se vino i gleda se u plećku

izvor: pravoslavni kalendar

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име