Dečak(2) iz Leskovca umesto srpskog progovorio engleski, roditelji traže pomoć

0
660

Mali Dimitrije iz Leskovca, iako odlično razume srpski svoje prve reči izgovorio je na engleskom jeziku. Budući da odbija da komunicira na srpskom, roditelji su odlučili da potraže pomoć stručnjaka.

Problem malog Dimitrija nastao je, jer se dete nije odvajalo od kanala koji emituje crtane filmove na engleskom.

srpski-decak1-e1458735177771

„Nije se odvajao od tv kanala koji emituju crtaće na engleskom jeziku. Ma koliko da smo u početku smatrali da nam je dete napredno i inteligentno pa je naučilo strani jezik tako rano, shvatili smo da se suočavamo sa velikim problemom jer sa svojim vršnjacima odbija da komunicira na srpskom, babe i dede, kada ga čuvaju, ne razumeju ni jednu jedinu reč koju izgovori, a mi smo u čudu i strahu da će imati ozbiljnih problema u komunikaciji ako to ne sprečimo na vreme“, priča za Jugmediu majka (26) ovog mališana.

Pročitajte i  Од данас до четвртка: Бесплатна CarGo услуга за све који се вакцинишу на Сајму

Iz Razvojnog savetovališta leskovačkog Dečjeg dispanzera savetuju da se detetu što pre ukine gledanje takvih bebi-kanala i da se dete što pre uključi u vršnjačke grupe.

„I obavezno je da se dete uključi u vršnjačku grupu, pošalje u vrtić, zbog razvoja komunikacije i jezika i svakako se savetuje isključivanje svih tih kanala sa crtanim filmovima na stranom jeziku“, kaže psiholog Razvojnog savetovališta Snežana Stojanović Plavšić.

Pročitajte i  Како се правилно честита Васкрс: Христос воскресе, васкрсе, васкресе... Само два облика су прихватљива у нашем језику!

Roditelji treba odmah da reaguju na ovakve pojave, jer one mogu biti pokazatelji ozbiljnih razvojnih poremećaja.

Najmodernija-deca-na-Instagramu-4

„Pre svega iz spektra autizma. Bez potrebe da zastrašujemo roditelje, treba im skrenuti pažnju na to da ako se te engleske reči pojavljuju izolovano i ne služe komunikaciji, onda je to sigurno problem zbog koga se treba obratiti stručnjacima. Jedan od simptoma nekog od oblika autizma je da dete ima problem u komunikaciji“, upozorava Stojanović Plavšić.

Pročitajte i  Први мај обележавамо као Празник рада, а не знамо да корене има у древним паганским празницима природе и слављењу исте

Nažalost, roditelji to često ne primećuju ili ne žele da prihvate.

„Ono što oni primećuju jeste da njihovo dete govori strani jezik i ponose se time. Ali ne primećuju da njihovo dete ima stereotipnu igru i ponašanje, da se njihovo dete ne uklapa adekvatno u vršnjačku grupu i druge stvari koje su od suštinskog značaja zbog kojih oni moraju da se konsultuju sa specijalistima“, navodi ona.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име