Narodna verovanja za decembar: “Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”

0
1757

Decembar, snežni ili koledar, mesec kada sunce prosijava nad snegom prekrivenom zemljom. U njemu se o zimskoj solsticiji spaljivalo kolo (točak), da bi se pojačala snaga sunca. Poput Deda Sečka (januara) i Baba Marte (marta) i Snežni je personifikovan, s belom bradom.

decembar

Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mesec su 4. Vavedenje, 9. Alimpijevdan, 13. Mečkin dan – Sveti apostol Andrej Prvozvani, 17. Varica, 18. Savica, 19. Nikoljdan, Detinjci, Materice, Oci (ili Očevi). U decembru se slavi najveća i najposećenija slava u Srba – Sveti Nikola. U narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa, dok se pritom mislilo na varenje – kuvanje-pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije i tri praznika koja su dan za danom – Varica, Savica i Sveti Nikola (17. Sveta velikomučenica Varvara, 18. Prepodobni Sava Osvećeni, 19. Sveti Nikola).

Pročitajte i  Preživeo je 70 rana i odlikovan najvišim vojnim počastima, a molio je vlast za parče hleba: "Star sam i sakat, umirem od gladi na čačanskoj kaldrmi sa ženom i još dvoje sitne dece..."

Izreka “Kada decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”, poštovala se i smatrala istinitom.

decembar

Studeni, prosinac, koledar uvek je hladan. Ipak, ljudi se u njemu raduju – prošla je još jedna godina. A kad dođe sledeća godina, sve ponovo počinje. Zbog toga su i osobe rođene u decembru pomalo filozofi. Znaju da se sve ponavlja, pa su staložene i teško se ljute – znaju da sve prolazi. Dele dobre savete i važe da mudre osobe.

Pročitajte i  Običaji na Svetog Iliju, najsilovitijeg među ognjenim svecima: Evo šta morate poštovati kako vas ne bi stigla pravedna kazna

Ove osobe obožavaju putovanja i ne mogu se skrasiti na jednom mestu. Zbog toga mogu da budu pustolovi i avanturisti. Januar im je srećan mesec. Zdravstveno, poboljevaju od stomaka i nogu, pa ove delove tela treba da čuvaju.

decembar

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime