Gotovo 100 leta deda Rada čuva ovce na Staroj planini: Priča o gorštaku, bivšem logorašu, krepkog i vedrog duha

0
855
Foto: Agromedia printscreen Youtube video

Radomir Đenić, časna starina, rođen je davne 1919. godine u selu Rsovci. Već skoro čitav jedan vek čuva svoje stado koza i ovaca sa kojima svakodnevno prelazi prostranstva Stare planine. Živi sam i, kako kaže, pomalo ide i pomalo radi. Ima jednu ćerku i zeta koji mu ponekad pomažu sa kozama.

Deda Rada, kako ga najbliži zovu, od sumraka do svitanja prati svojih desetak koza. Ustaje ujutro oko 8-9 časova, a u selo se vraća uveče kad sunce zalazi.

Pročitajte i  Dame u visokim potpeticama na Novosadskom sajmu: Održana tradicionalna konferencija “Biznis na štiklama”
Foto: Agromedia printscreen Youtube video
Foto: Agromedia printscreen Youtube video

Ovaj starac čuva sećanja na gotovo čitav jedan vek. Svašta je preturio preko glave i dobro i zlo, a čitavog života se stara o životinjama. Tako je bilo i za vreme Drugog svetskog rata, koji je kao zarobljenik, proveo u Nemačkoj – prenosi priču o ovoj časnoj starini portal “Agromedija”.

On objašnjava da je u tom periodu, kao i većina Srba koji su bili zemljoradnici, i u Nemačkoj radili kod zemljoradnika. Sve što su naučili da rade u svojim rodnim selima, to su tada radili i tamo. Muzli su krave, orali, kopali, brinuli o životinjama i kosili.

Pročitajte i  Zašto je kralju Aleksandru zasmetala tvrđava Žrnov? Zbog gradnje Spomenika Neznanom junaku na Avali MINIRAN JE drevni srpski grad
Foto: Agromedia printscreen Youtube video
Foto: Agromedia printscreen Youtube video

Gorštaci pamte mnogo toga. Ne manjka im uspomena ali ni zdrave pameti da najvažnije detalje urežu u pamćenje za čitav život. Tako i naš Deda Rada čuva uspomenu kada je Radio Berlin javio da će Nemačka kapitulirati. Ne samo da se seća kada već se seća i tačne objave na nemačkom jeziku.

Pročitajte i  Srpski vladari najviše su ženili žene OVA DVA IMENA: Najmoćnije srpske princeze, kneginje, kraljice i carice

Stara planina čuva i svoje najodanije sinove mešaju med i žuč, ali u dubokoj starosti ostaju vedri i krepkog duha.

Pogledajte šta je Deda Rada rekao o svom životu na selu u videu za “Agromediju”:

Gordana Simonović Veljković, Agromedija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime