Ovo je najskuplja rakija u Srbiji: Cena prava “sitnica”, a evo i zbog čega

0
3306

Opanci, šajkača, krsna slava, ajvar, sarma… i naravno rakija! Nezaobilazno piće koje svaki stranac mora da degustira prilikom posete Srbiji. Nacionalno piće Srba bar svaka treća kuća na selu proizvodi za vlastite potrebe, kako bi njome tradicionalno dočekala svakog gosta i čuvali je da se okrepe pred neki posao u polju.

rakija

Cena domaće rakije varira u zavisnosti od vrste, starosti, ambalaže… i svega što utiče na njen kvalitet. Stručnjaci tvrde da je najvrednija i najkvalitetnija ona rakija koja odstoji od 12 – 18 godina pa naviše u hrastovom buretu, dobijena od starih domaćih sorti, a najlepša je kad se rashladi na 17 stepeni.

Pročitajte i  Srpsko pleme u Makedoniji koje i dan danas postoji: Za njih se smatra da su izgradili Hilandar na Svetoj gori

Kvalitetna bocu lozovače ili šljive od pola litre u Srbiji se može kupiti za okvirno 200 dinara. Potražili smo i najskuplju rakiju koja se prodaje u Srbiji, čija je cena prava “sitnica”.

U selu Babajić kod Ljiga, u okviru gazdinstva Lukić, duže od jednog veka peče se šljivova rakija. Rakija stara deset godina – popularna Dekada, od šljive ranke i požegače, tako se može kupiti po ceni od 9 985 dinara po litri.

Pročitajte i  Čovek od čelika: Srpski akrobata svetskog glasa pravio je takve vratolomije da je zadivio i samu kraljicu Elizabetu!
Foto: vinotekabeograd.com/Printscreen
Foto: vinotekabeograd.com/Printscreen

Proizvođači tvrde da rakija opravdava visoku cenu sa razlogom. Naime, Dekada sadrži 12 vrsta destilata i peče se od šljive ranke i požeške. Bure u kojem stoji je hrastovo i mora biti stara najmanje 10 godina.

Ako ste imali prilike da je probate, javite nam da li vredi!

Opanak, Espreso

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime